Kristersson: Har pratat med Erdogan om gömda kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet kräver att Sverige och Finland lämnar ut en rad personer innan länderna godkänns som medlemmar i Nato. Samtidigt gömmer sig ett tiotal kriminella som misstänks för brott i Sverige i Turkiet – ett allvarligt problem enligt statsminister Ulf Kristersson (M).

– Människor som gömmer sig undan svensk rättvisa ska föras till Sverige och ställas inför svensk rättvisa, säger han.

Tidigare var det vanligt att personer som begått grova brott tog sin tillflykt till Spanien. Men sedan en tid tillbaka har dessa brottsmisstänkta sökt sig österut, ett resultat av att Sverige har arbetat med Spanien, både direkt och via Europol, för att komma åt problemet, berättar rikspolischef Anders Thornberg.

– Det samarbetet har gjort att många inte vill åka dit längre, utan i stället tar sig till Turkiet. Vi för en diskussion med turkiska polisen och vår regering i den här frågan. Vi har också en sambandsman i Turkiet som jobbar med frågan.

Thornberg fortsätter:

– Det är oerhört viktigt att sända budskapet att lagens långa arm når överallt och det har man fått smaka på i flera länder. Nu får de kriminella det allt svårare att gömma sig i olika sammanhang.

Ska lättare komma åt brottslingar

Enligt rikspolischefen finns ett tiotal misstänkta brottslingar i Turkiet. En av dem är tolvåriga Adrianas misstänkta mördare, en annan en 36-årig man från Uppsala som kallas den ”Kurdiske räven” som SVT kunnat berätta om under onsdagen. Utrikesminister Tobias Billström (M) betonar att avtalet mellan Finland, Sverige och Turkiet innebär att det ska bli lättare för det svenska rättsväsendet att komma åt brottslingar på flykt i Turkiet.

– Det finns brottslingar som kan gömma sig i Turkiet, som borde komma till Sverige och lagföras här, så ju mer samarbete vi kan ha som kan göra att brottslingar ställs inför rätta, desto bättre är det, säger statsminister Ulf Kristersson.

”Täta kontakter med Turkiet”

På frågan om vad han kan göra för att det här samarbetet fungerar bättre säger han:

– Det är ett av många skäl till att vi nu har täta kontakter med Turkiet. Sverige, Finland och Turkiet följer löpande upp den här överenskommelsen vi gjorde mellan våra tre länder för att bli medlemmar i Nato. Det var en av de saker jag pratade med president Erdogan om när jag var där alldeles nyligen, det samtalet fortgår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.