Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turkiets svaga ekonomi pekas ut som en förklaring till att internationella kriminella söker sig till landet, berättar den prisbelönte turkiske kriminalreportern Timur Soykan. Foto: SVT

Efterlysta svenskar gömmer sig i Turkiet – kan inte lämnas ut

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter fick kontakt med den “Kurdiske räven” som är efterlyst misstänkt för storskalig knarksmuggling och som inte vill ställas inför rätta i Sverige. 

– Jag är ändå dömd på förhand, säger han.

De turkiska kraven på Sverige om att lämna ut personer som Turkiet anklagar för terrorism har fått stor uppmärksamhet i nyhetsrapporteringen det senaste året. Men i det svenska rättsväsendet finns en stor frustration, enligt SVT Nyheters källor, över att Turkiet inte agerar tillräckligt kraftfullt mot kriminella som Sverige efterlyser. 

– Vi försöker sträcka ut handen till Turkiet och varna för att det kan bli ett nytt Spanien. Det vill vi inte, säger en källa som jobbar mot internationell brottslighet och som liksom fler andra vill vara anonym eftersom ämnet är ”politiskt känsligt”.

Problemet med Turkiet är, enligt källorna, att brottsmisstänkta kan bli medborgare där, vilket innebär ett utökat skydd. Både Sverige och Turkiet har tillträtt i 1957 års europeiska utlämningskonvention, men båda länderna har rätt att inte lämna ut sina egna medborgare. Ett formellt utlämningsavtal saknas ännu mellan de två länderna.

En av de efterlysta från Sverige som är internationellt efterlyst av både Sverige och FBI, bland annat för synnerligen grov narkotikabrottslighet, har i krypterade chattar beskrivit Turkiet som ”gangstrarnas paradis”.  

“Kurdiske räven” greps i Turkiet men släpptes

En annan av de efterlysta personerna från Sverige är den så kallade ”Kurdiske räven”, en man från Uppsala med kurdisk bakgrund och rötter i nordöstra Irak. Han greps i våras i den turkiska semesterorten Marmaris, efter att en väska innehållande motsvarande 120 000 kronor i dollarsedlar hittats på en parkbänk. När väskans ägare kontrollerades mer noggrant upptäckte turkisk polis att han hade en irakisk id-handling under ett nytt namn, men att han egentligen var från Sverige och internationellt efterlyst av Interpol. Trots det blev han släppt, kan SVT avslöja. 

SVT får kontakt med “Kurdiske räven” på telefon. Han vill inte gå in på detaljer om sitt fall, men uppger att han blivit turkisk medborgare efter att ha investerat i landet. Det är möjligt genom att exempelvis köpa en bostad för minst fyra miljoner kronor. Han säger sig inte vilja ställas inför rätta i Sverige.

– Jag är ändå dömd på förhand, säger han.

“Utnyttjas av kriminella”

Turkiets svaga ekonomi pekas ut som en förklaring till att internationella kriminella söker sig till landet, berättar den prisbelönte turkiske kriminalreportern Timur Soykan. 

– Regeringens pengabehov gör Turkiet till ett land som utnyttjas av internationella kriminella organisationer och där man enkelt kan röra sig med svarta pengar, och där det är väldigt lätt att tjäna pengar. Dessutom får de medborgarskap, säger han. 

Har Turkiet blivit en fristad för kriminella?  

– Ja, och det hänger ihop med det beklagliga läget i Turkiet.  

President Recep Tayyip Erdogans talesperson Ibrahim Kalin kan inte uttala sig om de enskilda fallen, men säger att landet inte skyddar brottslingar.  

– Om du antyder att Turkiet på något sätt erbjuder dessa personer en fristad, och skyddar dem här, så har du ingen som helst grund för det, säger han.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.