Enligt socialminister Lena Hallengren kan de framtida åtgärderna till exempel handla om att förebygga nya smittoutbrott.
”Successivt har det kanske sjunkit in att vi inte bara kommer att gå tillbaka till det samhälle som vi hade innan på många sätt”, säger hon i en intervju med TT.
Beskedet har fått flera partiföreträdare att höja på ögonbrynen. En av dem är riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD), som reagerar kraftigt.
”Horribelt. Vi behöver en regering som är inställd på att återupprätta människors fri- och rättigheter i Sverige.”
”Mycket tveksamt”
Joar Forssell, riksdagsledamot för Liberalerna, har samma inställning.
”'Ett nytt normalläge' får inte bli skäl att inskränka våra fri- och rättigheter. Mycket problematisk förskjutning.” skriver han på Twitter.
Enligt Mp-politikern Rasmus Ling måste restriktionerna avskaffas när vaccinationsmålet är nått.
”Om jag ska tolka Lena Hallengrens citat välvilligt. Ja, det kan finnas saker vi inte helt kan komma tillbaka till. Vi bör inte återinföra karensdagen, låt den som är sjuk stanna hemma även vid milda symtom. Tvätta händerna oftare. Välkomna mer hemarbete. Mer än så? Mycket tveksamt.” skriver han på Facebook.
Tegnell: ”Kommer leva med covid-19 ett bra tag”
Anders Tegnell framhåller för TT att det ingår i uppdraget att definiera vad ett normalläge betyder.
– Vi kommer att behöva fortsätta leva med covid-19 under ett bra tag framåt. Exakt hur vi ska se på vad samhället behöver ha kvar i möjliga restriktioner – men framför allt i hög nivå av beredskap för att hantera utbrott – det är det vi ska jobba med ännu mer konkret nu, säger han till TT.
Regeringens uppdrag till Folkhälsomyndigheten
Regeringen har bett Folkhälsomyndigheten att ”analysera vad en gradvis återgång till ett 'nytt normalläge' i samhället innebär”.
Regeringen skriver:
”Analysen ska innefatta en prognos för när detta läge kan inträffa, villka förutsättningar som kan gälla, inklusive nivå på smittspridningen och andelen vaccinerade i olika befolkningsgrupper och hur detta läge ser ut i förhållande till före pandemins utbrott och om myndigheten ser behov av restriktioner eller rekommendationer i ett sådant eventuellt 'nytt normalläge'.”
Man skriver också:
Mot bakgrund av ovanstående redogörelse och det faktum att restriktioner inte får ligga fast längre än vad som är försvarligt med hänsyn till faran för människors liv och hälsa får Folkhälsomyndigheten i uppdrag att vidareutveckla och konkretisera nivåerna för den fortsatta anpassningen av smittskyddsåtgärder utifrån det nationella epidemiologiska läget [...]”.