Per, som har varit spelberoende i större delen av sitt liv och spelat bort miljonbelopp, blir ständigt utsatt för spelreklam.
– Spelbolag har personligen tagit kontakt med mig, frågat hur jag mår och om de kan göra något för mig, man får en känsla av att man är någon, säger Per.
”Reklamen får mig att tro att det är lätt att vinna”
Den första januari i år trädde den nya spellagen i kraft och i lagen sägs att måttfullhet ska iakttas vid reklam för spel. Men även civilminister Ardalan Shekarabi (S) menar att spelreklamen varit för omfattande och aggressiv och kallar därför spelbolagen till ett möte den 14 februari.
– Jag bombarderas på Facebook och reklamen är färgglad och intensiv. Den får mig att tro att jag vill, kan och ska spela och att det är lätt att vinna. Det bästa vore om man totalförbjöd spelreklam, säger Per.
Regeringen säger sig ta frågan på stort allvar
Flera olika namninsamlingar har startat på nätet för att uppmärksamma och förbjuda spelreklam. Tusentals personer har skrivit under. Den 21 januari la Linus Lindholm upp en bild på Facebook med budskapet ”förbjud kasinoreklam i Sverige”. Han uppmanade användare att dela om de höll med. Inlägget har delats 73 000 gånger och fått fler än 900 kommentarer.
– Jag har flera vänner som känner sig tvungna att spela på lunchraster och själv provade jag att spela en gång. Jag förlorade 200 spänn på tre minuter. Det är väldigt bra att ministern lyfter den här frågan, då känns det som det är på allvar, säger Linus Lindholm.
I ett mejl till SVT Nyheter svarar Ardalan Shekarabi (S) så här om det är aktuellt med ett totalförbud mot spelreklam:
”Jag är beredd att gå långt för att få till en ordentlig förbättring här. Får jag inte en tillräckligt tydlig signal från branschen den 14 februari så utesluter jag inte skarpa åtgärder från regeringen och vi utesluter inte en ny skarp lagstiftning om dagens regelsystem inte i tillräcklig omfattning skyddar konsumenter som riskerar att fara illa”
Spelar du eller en anhörig för mycket? Här finns hjälp att få:
Stödlinjen – statlig hjälporganisation: 020-819 100 klockan 09:00-21:00 helgfria vardagar.
Spelfrihetens Helpline – privat organisation där tidigare spelberoende svarar: 08-37 43 00 dygnet runt alla dagar i veckan eller info@spelfriheten.se.
Spelberoendegruppen – ideell riksorganisation: 072-3667676 klockan 10:00-17:00 på vardagar eller hjalp@spelberoendegruppen.com.