På privata Ameliekliniken i gamla Karolinska Sjukhusets lokaler tar Jonas Axelsson emot patienter med postvirala trötthetssyndrom som ME och postcovid. När han tar emot SVT för en intervju möts vi av ett flertal personer. En är filmare och i sällskap med en person som inte vill säga sitt namn.
– Jag har ungefär 30 patienter som har gått från helt sängliggande till att idag arbeta, säger Jonas Axelsson.
Jonas Axelsson menar att det är hans skräddarsydda medicinering som gör dem bättre.
Överläkaren larmar: Farlig väg att gå
Patienterna får en rad läkemedel som de inte får i den offentliga vården, bland annat antivirala Valganciclovir, som i Sverige annars används till organtransplanterade och till aids-patienter mot ögoninfektion.
– Det här är en farlig väg att gå. Läkemedlet har biverkningar som kan vara livsfarliga, säger Christer Lidman, överläkare och specialist i infektionssjukdomar vid postcovidmottagningen på Karolinska.
Tillbakavisar riskerna
– Jag kan läkemedlet och biverkningarna och vi har kontrollsystem på plats. Ingen patient har fått bestående men, säger Jonas Axelsson.
Christer Lidman varnar för att Valganciclovir kan påverka benmärgen, sänka immunförsvaret och till och med ge blodförgiftning.
– Det är alltid en risk man måste kalkylera med, säger Christer Lidman.
Och nyttan är inte bevisad enligt en rad läkare och forskare, samt Socialstyrelsen.
Hypotesen: Herpesvirus bakom trötthetsymtom
Man vet inte orsaken till postvirala trötthetssjukdomar. En av flera hypoteser är att herpesvirus de flesta fått som barn orsakar symptomen.
Jonas Axelsson tar en stor mängd prover. Han säger att han hittar aktiva herpesvirus hos vissa ME-patienter.
Men det räcker inte att hitta delar av virus i blodprov enligt Christer Lidman.
– Då ska du hitta en virusförökning i sig, och det kan vi inte göra, säger han.
De som IVO-anmält kliniken uppger att de feldiagnosticerades. En hade ADHD i stället enligt anmälan.
AMELIEKLINIKEN
Kliniken startade 2019. Jonas Axelsson är den enda läkaren. Han är immunolog, har arbetat på Karolinska Sjukhuset och tidigare forskat, bland annat på laboratorietester med koppling till långvariga sjukdomstillstånd efter virusinfektioner.
ME beskrivs som en postviral trötthetssjukdom precis som postcovid. Patienterna blir allt fler men man vet inte varför de är sjuka. Det finns inte kunskap för att behandla enligt Socialstyrelsen, och patienterna får bara symptomlindrande läkemedel i den offentliga vården.
Amelieklinikens patienter har ofta fått diagnoserna ME, postcovid eller fibromyalgi i den offentliga vården. Men eftersom läkarna inte hittat några fel i kroppen har patienterna inte fått hjälp, trots att många varit sjuka i flera år.
De beskriver Ameliekliniken och läkaren Jonas Axelsson som sista hoppet. Men kliniken har inget avtal med Region Stockholm, och patienterna betalar därför själva för vården, 4 000 kronor per besök.
På Ameliekliniken får de behandling som de inte får i den vanliga vården. Det handlar om antivirala läkemedel, diabetesmedicin, antihistaminer med mera. Ofta beskriver patienterna att de fått en rad mediciner, ibland på samma gång. Det visar SVT:s granskning av bland annat slutna Facebookgrupper.
Privatkliniken har anmälts två gånger till Inspektionen för Vård och Omsorg, för bland annat feldiagnosticering och felbehandling. De utreds och inget beslut har fattats av IVO.