Kritiserade Telia-aktier i etiska fonder

Uppdaterad
Publicerad

Telia har kritiserats för sitt samarbete med diktaturer. 

Nu visar det sig att stora aktieägare inte vill förknippas med bolaget – samtidigt har flera banker kvar Telia i sina etiska fonder.

Alla fyra storbanker har via sina fondbolag stora placeringar i Teliasonera. Men de fonder som profilerar sig som ”etiska” agerar olika. Bara Nordea tar idag avstånd frön Telias agerande, och i den etiska sverigefonden har man sålt alla teliaaktier, med hänvisning till verksamheten i östdiktaturer.

-Telia har stora utmaningar i dessa diktaturer, och vi har ännu inte fått tillfredställande svar på hur man hanterar de risker som finns i länderna, säger Sasja Beslik, VD Nordea fonder till svt.

Telias diktatursamarbete

Swedbank behåller aktier

Det var SVT:s Uppdrag granskning som förra veckans avslöjade att mobilnät från Telias hel- och delägda dotterbolag i östdiktaturer används för långtgående övervakning och avlyssning av oppositionella. Operatörerna har även låtit säkerhetstjänsten sitta inne i företagets lokaler och avlyssna, och Amnesty anklagade Teliasonera för att medverka till brott mot mänskliga rättigheter.

Swedbank har en lång rad fonder med etisk profil. Bland andra Robur ethica Sverige, Robur Talenten och Banco humanfond. De marknadsförs med långtgående löften om bland annat ”omfattande etikkriterier” och ”hänsyn till normer för mänskliga rättigheter”. Men Swedbank väljer att behålla sina aktier i Teliasonera, och bara i de etiska innehaven, är det investeringar på över en kvarts miljard.

SEB har också Teliasonera bland sina etiska innehav, bland annat i den etiska globalfonden. 

Presschef Anna Helsén säger att det pågår en diskussion med företaget, och det är allt som finns att säga för tillfället.

Rädda barnen bekymrade

Handelsbanken har också kvar Teliasonera i sin etiska globalfond, vilket bekymrar en av fondens stora ägare – Rädda barnen.

-Jag blev illa berörd av reportaget i Uppdrag granskning, säger ekonomichef Erik Åkerman till SVT.

Han kontaktade omedelbart sina förvaltare och hotar nu med att Rädda barnen måste sälja.

-Det är inte okej att Teliasoneras system utnyttjas på detta sätt, och om inget görs kan vi inte ha kvar vårat indirekta ägande i Teliasonera, säger Erik Åkerman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet