Andreas Norlén (M), ordföranden i riksdagens konstitutionsutskott. Foto: TT

KU:s ordförande: utomstående experter ska granska Riksrevisionen

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen kan ta in utomstående experter för att granska Riksrevisionen i framtiden. Det avslöjar konstitutionsutskottets ordförande för SVT Nyheter i dag.

I fredags riktade riksdagens konstitutionsutskott hård kritik mot den högsta ledningen för Riksrevisionen för att den gjort fel när personal anställts. Förtroendet för en av Sveriges viktigaste myndigheter var därmed skadat, menar konstitutionsutskottet. Nu anser en av Sveriges mest kända ekonomer professor Lars Calmfors att Riksdagens kontroll över myndigheten varit för dålig.

– Det är så att Konstitutionsutskottet och riksdagen inte har gjort någon ordentlig uppföljning av verksamheten, säger han.

Kritik mot Riksrevisionen

”Riksdagen har en hemläxa”

Andreas Norlén (M), ordföranden i riksdagens konstitutionsutskott, bemöter kritiken.

– Jag tror att riksdagen har en hemläxa att göra när det gäller att följa upp hur Riksrevisionen lever upp till de övergripande mål och riktlinjer som riksdagen har beslutat om.

Oberoende granskar Riksbanken

Calmfors anser att styrningen av Riksbanken är ett föredöme för hur granskningen av Riksrevisionen skulle kunna gå till. Båda institutionerna ska vara fristående och självständiga gentemot politikerna. Men när det gäller Riksbanken kallar riksdagen in oberoende experter för att granska verksamheten. Senaste utvärderingen gjordes i början av året av den förre brittiske centralbankschefen Mervyn King och den amerikanske professorn Marvin Goodfriend.

– Det är viktigt i all verksamhet att man får influenser utifrån och friska oberoende ögon som bedömer verksamheten. Det tror jag alltid är viktigt, säger professor Lars Calmfors.

Vill ha extern granskare

Och det tycker Konstitutionsutskottets ordförande är en bra idé. För även om Riksrevisionens ledning själva bett utländska myndigheter att gå igenom verksamheten för några år sedan har riksdagen inte stått bakom uppdraget.

– Det exempel som Riksbanksgranskningen ger, att man har en extern granskare som anlitas av riksdagen, tror jag är en modell som man kan använda för Riksrevisionen, säger Andreas Norlén.

Utredning påbörjas i höst

Det kommer alltså att bli en tuffare utvärdering av Riksrevisionen i framtiden. Exakt hur den ska se ut avgörs av en utredning som sjösätts i höst. Norlén anser att utredningen också ska gå igenom närmare hur riksdagens kontroll över Riksrevisionen ska se ut. I dag delas ansvaret mellan Konstitutionsutskottet, Finansutskottet och Riksrevisionens parlamentariska råd.

– Jag tror att man behöver se över om man ska renodla uppgifterna till färre organ eller om man ska tydliggöra var och ens ansvar, säger Andreas Norlén. Det är viktigt att vi får en mer aktiv roll från riksdagens sida gentemot riksrevisionen samtidigt som man självfallet måste värna oberoendet i de enskilda granskningsärenden som Riksrevisionen arbetar med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Riksrevisionen

Mer i ämnet