Under fredagen stod det klart att KU nu överväger att påbörja granskningen av regeringens hantering av IT-skandalen inom Transportstyrelsen tidigare än i höst, det rapporterar Ekot.
Andreas Norlén (M), som är KU:s ordförande har sagt till SVT Nyheter att han överväger att inleda arbetet med en granskning redan nu under sommaren.
LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt
– Jag överväger att göra det, jag har inte fattat beslut ännu. Vi brukar har brett samförstånd med hur vi hanterar den här typen av ärenden mellan blockgränserna och jag räknar med att vi kommer ha det i den här frågan också, säger Norlén och fortsätter:
– Jag tycket för min del att det vore bra att inleda arbetet redan i augusti eftersom det är ett omfattande arbete och det bör finnas en omfattande dokumentation att ta del av. Men att vi inleder granskningen tidigare än vanligt innebär inte nödvändigtvis att den kommer att vara klar tidigare än vanligt.
Två ministrar fick gå
Efter statsministerns presskonferens igår meddelade Stefan Löfven att Anna Johansson (S) och Anders Ygeman (S) båda lämnar sina ministerposter. Däremot får den tredje berörda ministern, Peter Hultqvist (S) sitta kvar. Trots det är Hultqvist fortsatt hotad av en misstroendeomröstning när riksdagen samlas igen i september.
LÄS MER: Löfven: Jag kommer sitta kvar till nästa val
KU kommer också att granska hur statsministern och hans statsråd har agerat i samband med Transportstyrelsens IT-upphandling. Som det ser ut nu är både den nuvarande regeringen och den förra alliansregeringen anmälda till konstitutionsutskottet.
Skynda på granskningen
En majoritet vill alltså inleda arbetet med granskningen redan nu under sommaren. Skälet till det är att ärendet är så omfattande enligt Tuve Skånberg (KD).
Även Sverigedemokraternas Fredrik Eriksson anser att KU:s granskning av IT-skandalen inom Tranportstyrelsen borde komma igång tidigare.
– Det finns en rad frågor som behöver redas ut, säger Eriksson till Ekot.
Enligt Andreas Norlén är en anledning till att KU överväger att tidigarelägga granskningen den troligtvis omfattande materialmängden.
– Det rör sig om en säkerhetskris som är ett omfattande och viktigt ärende. Jag föreställer mig att det kommer vara ett omfattande material att gå igenom och det kommer behövas både tid och noggrannhet, säger Norlén till SVT Nyheter.