Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Flaggan representerar allt det vi har uppnått och det vi kämpar för att behålla. Demokrati, rättvisa, yttrandefrihet och tryckfrihet, fred och frihet”, säger kungen vid sit nationaldagstal i Strängnäs. Foto: Pontus Lundahl, TT

Kungen hyllar Gustav Vasa och den svenska flaggan på nationaldagen den 6 juni

Uppdaterad
Publicerad

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia inledde nationaldagsfirandet i Strängnäs. I sitt högtidstal hyllade kungen både Gustav Vasa och den svenska flaggan. 

– Den representerar allt det vi har uppnått och det vi kämpar för att behålla, säger kungen om flaggan. 

Det är i dag 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung, och Kung Carl Gustaf och drottning Silvia inledde därför nationaldagsfirandet i Strängnäs. 

– Det var här det började. Lördagen den 6 juni 1523 valdes Gustav Eriksson Vasa till Sverige kung här i Strängnäs. Tänk om man hade fått vara med den där sommardagen, sa kungen när han högtidstalade. 

– Själva kungavalet ska ha skett utomhus. Vi det här tillfället var Gustav Vasa 27 år gammal, precis som jag var när jag efterträdde min farfar 1973.

”Signalerar framförallt gemenskap”

Kungen säger att han tycker att vi har Gustav Vasa att tacka för att han lade grunden till det Sverige vi ser i dag. 

– Vad hade vi berättat om Sverige om vi hade fått träffa Gustav Vasa i dag? Hade vi beskrivit vårt blomstrande näringsliv, vårt välfärdssamhälle, vår strävan efter rättvisa och gemenskap, ja det hade vi nog gjort. 

Kungen hyllade i talet också den svenska flaggan och kallar det för en självklar symbol. 

– Den representerar allt det vi har uppnått och det vi kämpar för att behålla. Demokrati, rättvisa, yttrandefrihet och tryckfrihet, fred och frihet. Flaggan vajar den 6 juni överallt i Sverige på torg och i trädgårdar, på bussar och balkonger. Den blågula färgen signalerar högtidlighet och fest men framförallt kanske gemenskap.

Fyra saker du (kanske) inte visste om Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.