Förutom under sommarmånaderna så är december den tid på året då vi konsumerar mest alkohol. Systembolaget säljer som mest i december veckan före jul, då många bunkrar upp inför helgerna. Men alkoholen förgyller inte allas julfirande. För många blir den ett problem.
Påverkas negativt
Drygt 4 av 10 (44 procent) säger att deras jul- och nyårsfirande har påverkats negativt på grund av andras alkoholkonsumtion. Bland kvinnor är siffran 51 procent till skillnad mot männen där motsvarande siffra är 38 procent. Det visar en ny Sifo-undersökning, på uppdrag av organisationen IQ, som jobbar med att sprida kunskap om alkoholens skadeverkningar i samhället.
– Många kvinnor tar väldigt mycket ansvar för julen. Det är sorgligt att hälften av alla kvinnor säger att deras julfirande blir förstört på grund av andras drickande, säger Karin Hagman, vd för IQ.
Endast 16 procent av de tillfrågade i undersökningen svarar att de själva påverkat någon annans firande negativt. Dessutom tror hela 75 procent att deras jul- och nyårsfirande skulle bli lika bra, eller bättre om de drack mindre alkohol.
”Vi är fast i vanor”
Karin Hagman menar att undersökningen visar på vilket tydligt inslag alkoholen är för många under julen och att det är dags att vi börjar ifrågasätta det.
– Även om många säger att alkohol inte är så viktigt så sitter vi där sen med snaps och julöl. Vi är fast i vanor och normer och julen är så traditionsbunden. Det ska vara som det alltid har varit.
Hon efterfrågar fler som vågar lyfta på locket och utmana alkoholnormen, inte minst med tanke på att julen är barnens högtid.
– Kan man inte dricka måttligt ska man inte dricka alls, säger Karin Hagman.
Måttligt drickande
Anders Hammarberg är alkoholforskare och legitimerad psykoterapeut och jobbar på en mottagning i Stockholm med behandling av personer som lider av alkoholberoende. Han rekommenderar ett måttligt drickande.
– Ett sätt att mäta måttfull konsumtion är att dricka på ett sätt som inte går ut över din egen eller andras livskvalitet och att man dricker så att man undviker att bli berusad, säger han.
Anders Hammarberg betonar att det i de allra flesta fall inte är skadligt för barn att vistas i miljöer där vuxna dricker alkohol, så länge det sker under ordnade former.
– Det är just berusning som barn och ungdomar tycker är obehagligt. Det ska man undvika, säger Anders Hammarberg.
Om undersökningen:
Sifo genomförde den riksrepresentativa undersökningen, på uppdrag av IQ, under perioden 1220 oktober 2018 bland 1000 personer, 18 år och uppåt, via en webbpanel.
I undersökningen deltog 500 män och 500 kvinnor.