Coronapandemin har lämnat avtryck på Sveriges befolkningssiffror. Förra året ökade befolkningen med 0,5 procent, vilket är den lägsta ökningen sedan 2005 och en halvering jämfört med 2019. Sammanlagt ökade befolkningen med 51 706 personer, enligt den officiella befolkningsstatistiken som Statistiska centrabyrån (SCB) publicerar i dag.
Flera delar av samhället har påverkats
De låga siffrorna beror bland annat på en minskad naturlig folkökning, men invandringen står för den största förändringen.
– Den stora slutsatsen man kan dra är att det här coronaåret inte bara har visat sig i ett relativt högt antal dödsfall utan att även andra delar av samhället har påverkats. Den minskade invandringen gör att folkökningen är den lägsta på 15 år, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB.
Fler utvandrade
Antalet invandrare under 2020 var det lägsta på 15 år, och invandraröverskottet halverades jämfört med 2019. Samtidigt utvandrade något fler än året före.
– Den höga invandringen har inneburit att folkökningen har varit väldigt hög under några år. Efter toppen 2016 har folkökningen minskat lite sakta. Men 2020 är inte bara en fortsättning på den här trenden, utan det är en klar dipp jämfört med innan, säger Tomas Johansson på SCB.
”Antalet döda har ökat”
Den minskade naturliga folkökningen beror på förra årets överdödlighet. Antalet döda ökade med 10,5 procent i landet och födelseöverskottet minskade därför med över 40 procent jämfört med året innan, trots att det föddes ungefär lika många under 2020 som under 2019.
– Antalet födda är ganska oförändrat och antalet döda har ökat. Men födelseöverskottet är den mindre delen av folkökningen, vilket innebär att den kraftigt minskade invandringen är den största orsaken till att folkökningen är liten, säger Tomas Johansson.