Att det råder en brist på intensivvårdsplatser beror på att sjukhus inte lyckats få läkare och sjuksköterskor att vilja arbeta inom intensivvården. Foto: Yvonne Åsell/TT

Läkare: Brist på intensivvårdsplatser i landet

Uppdaterad
Publicerad

Redan innan coronautbrottet fanns det en brist på intensivvårdsplatser i Sverige, menar flera läkare som Ekot pratat med. Om Sverige skulle få en situation lik den i Italien, skulle detta få allvarliga konsekvenser.

– Den svenska intensivvården är underdimensionerad. Det här har intensivvårdsläkare fört fram under en lång tid utan att få ett resultat, säger Annette Nyberg, överläkare och ordförande i Svensk Förening för Anestesi och Intensivvård.

Enligt läkarna som Ekot har pratat med är patientsäkerheten hotad – även utan en pandemi.

– Det kan bli en mycket svår situation inom intensivvården om vi drabbas som i andra länder. Och intensivvården förbereder sig för fullt för en situation med många patienter trots att resurserna egentligen inte räcker till, säger Annette Nyberg, överläkare och ordförande i Svensk Förening för Anestesi och Intensivvård till radion.

Coronapandemin

Oklart hur många platser det finns

På grund av sekretess kan flera regioner som Ekot har pratat med inte säga exakt hur många intensivvårdsplatser de har – eller hur många de skulle kunna utöka till vid behov.

Men enligt Svenska intensivvårdsregistret (SIR), fanns det 526 beläggningsbara så kallade IVA-platser år 2019. Siffran bygger på vad 82 av landets totalt 84 intensivvårdsavdelningar rapporterade till SIR det året. SIR bildades 2001 och är en ideell förening för svenska intensivvårdsavdelningar med syftet att driva ett nationellt kvalitetsregister för intensivvård i Sverige för att höja kvaliteten på svensk intensivvård.

Enligt SIR är bristen på intensivvårdsplatser störst på universitetssjukhusen.

– Det är ett kritiskt läge för vår enhet och för flera andra enheter i regionen. Den skriande platsbristen betyder att patienter kan få en sämre vård eller till och med undermålig vård och vi inte bara ser att patientsäkerheten är hotad utan patientsäkerheten är åsidosatt, säger Magnus Fux, överläkare på medicinska intensivvårdsavdelningen på Södersjukhuset i Stockholm till SR.

Kan bli som i Italien

I söndagens Agenda sa epidemiologen Joacim Rocklöv att Sverige kan hamna i en liknande situation som Italien.

– Absolut, det är inte omöjligt att vi hamnar där. Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Gör man modellskattningar kommer vi nog vara uppe på en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm tar slut i mitten av april, och senare för andra regioner. På den kurvan vi ligger nu kommer vi se en peak i intensivvårdsplatser i slutet av maj, då 500 till 1 000 patienter skulle behöva intensivvård, säger Rocklöv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet