Sjukhuspersonal i arbete vid akuten på S:t Görans sjukhus i Stockholm (arkivbild från april). Foto: Anders Wiklund /TT

Läkare: Flodvåg av långtidssjuka väntar

Uppdaterad
Publicerad

Primärvården måste förbereda sig på att ta emot ett stort antal patienter med komplexa och långvariga efterverkningar av covid-19. Det skriver en grupp forskare och läkare i ett debattinlägg. De hänvisar bland annat till en fallstudie där patienten har dagliga besvär ännu 125 dagar efter insjuknandet.

Patienten beskrivs som en fullt frisk maratonlöpare som de första veckorna bara hade lätta symtom och kunde leva och träna som vanligt. Efter 45 dagar fick hon plötsligt väldigt svårt att andas och togs till sjukhus med ambulans, där hon fick syrgas. Därefter följde en rad andra symtom, bland dem extrem törst, yrsel och brännade känsla i luftvägarna, många av dem i skov.

Fallet beskrivs i en vetenskaplig artikel som är inlämnad för granskning men ännu inte publicerats.

Coronapandemin

Enligt debattartikeln, som publiceras av Dagens Nyheter, hade kvinnan turen att få bra stöd från primärvården.

”Får felaktiga diagnoser”

Många personer med långvariga symtom vittnar tvärtom om svårigheter, både med att få hjälp av vården och med att bli trodda. Än så länge saknar primärvården erfarenhet och riktlinjer för hur denna patientgrupp ska behandlas, skriver debattörerna. En konsekvens är att vissa patienter felaktigt får diagnosen ”ångest”, skriver de.

Stödgrupper för människor som inte blivit friska har bildats i många länder. En svensk stödgrupp har nästan 12 000 medlemmar, som försöker ge varandra råd om hur symtomen kan mildras. Flertalet är tidigare friska unga och medelålders kvinnor och män, skriver läkarna och forskarna.

Holländsk studie

De nämner även en holländsk studie av 1 622 patienter med långvariga symtom. 91 procent av dem behövde inte sjukhusvård under sjukdomsförloppet och anses därför ha haft ”milda symtom”. Före insjuknandet klassade sig 85 procent som friska. En till några månader efter insjuknandet var andelen bara 6 procent. Medelåldern var 53 år.

Nu behöver primärvården få det stöd som behövs för att ta till sig forskningen om hur de långtidssjuka ska diagnosticeras och behandlas, skriver debattörerna.

”Utan denna kunskap riskerar många tidigare friska personer som tappat arbetsförmågan på grund av långdraget covid-19-förlopp att bli misstrodda och stå utan hjälp från Försäkringskassan. På så sätt drabbas de dubbelt, vilket kan öka risken för sekundär psykisk ohälsa”, heter det i artikeln som undertecknats av tio personer, bland dem neurofysiologen Anna Rostedt Punga och dermatologen ­Mohammad Alimohammadi.

Vanliga långtidsbesvär

Här är de vanligaste post-virala långtidsbesvären efter covid-19, enligt artikeln:

Brännande känsla i lungor, luftvägar

Brännande, stickande, domnande hud

Svårigheter med temperaturreglering

Ändrad eller förlorad smak

Abnorm törst

Yrsel och huvudvärk

Hudåkommor som vätskeblåsor på fötter, blödningar i huden och inflammation i små blodkärl

Ökad hjärtfrekvens (takykardi)

Utmattning

Långtidsfeber

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet