Nu har läkarna tröttnat på byråkratin

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården är nu starkt påverkad av NPM, New Public Managment, ett produktionstänkande hämtat från bilindustrin. Det har lett till att doktorn alltmer måste sitta framför datorn i stället för att ägna sig åt patienterna. Men nu protesterar läkarna.

När SVT:s Agenda är på sjukhusbesök pågår en ständig jakt för att dokumentera och rapportera.

I it-systemen finns dataprogram som inte pratar med varandra och som inte går att söka i. Frustrationen känns i luften.

– Jag skriver en rapport på det här och så får du vänta lite, säger narkosläkaren Heidi Stensmyren till en patient,

– Jag har ytterligare tre patienter som jag behöver titta till men jag måste först komma åt en dator för att dokumentera vad jag gjort,  säger hon.

– Och nu blir jag sittande här i tio minuter.   

Ett skämt

Det är så här de har det, läkarna. De drunknar allt mer i administration.

 –  Det här är min vardag. Det är som ett skämt, säger ST-läkaren Lilian Ihrman

Vi får samma beskrivning av nästan alla läkare vi talar med.

– Under min arbetsdag på åtta timmar har jag patientkontakt kanske 1, 5 timme. Resten är framför datorn, säger överläkaren Wolfgang Reinhardt.

”Vi krälar i det här”

Kritiker menar att ekonomerna kidnappat systemet.

– Trygghet är nästan det viktigaste vi kan förmedla till patienterna men det går ju inte att mäta. Därför väljs det bort i systemet. Bara det som går att mäta ger pengar. Det som inte går att mäta är ”slöseri”, säger överläkaren Birgitta Arneklo-Nobin.

– Det är därför vi krälar i det här men vi vill göra det som inte är mätbart och som är så oerhört viktig för patienter, anhöriga och för hela vår etik, säger hon.

Läkarna låter som företagsledare

Inte nog med att läkarna fått mindre tid för patienterna. På kuppen har de börjat låta som företagsledare också.

Kunder, produktion, styrsystem – ja, till och med flödeseffektivitetsprocess – är ord som de förväntas använda.

Allt rapporterande och statistikinlämnande ska ju leda till att varje skattekrona används så rationellt som möjligt men ekonomerna har fått förstort inflytande, menar bland andra Svenska läkaresällskapet.

Ingemar Engström, ordförande för Svenska Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik, håller med om att även kostnadseffektivitet är en viktig princip – men nu har det gått för långt, anser han.

– Nu är det inte längre vi som sätter måtten på vad som är ett gott utfall. Den som bäst kan bedöma det är patienten och läkaren tillsammans, säger han.

”Glöm aldrig vem du är till för”

I januari i år skrev Ingemar Engström en debattartikel i Läkartidningen som kan betraktas som ett generalangrepp mot styrmodellen.

Enligt Ingemar Engström är NPM ”ett koncept från den varuproducerande sektorn som inte lämpar sig i hälso- och sjukvården.”

Det är ineffektivt och riskerar att leda till att sjukvården inte längre kan upprätthålla principen om allas lika värde och att den som har störst behov ska gå först i kön.

I artikeln uttrycker Ingemar Engström förhoppningen att styrsystemet i sjukvården ska bli en valfråga och tillfogar en lista på vad den enskilde läkaren ska tänka på för att inte helt slukas av styrsystemet.

Första punkten på listan är ”Glöm aldrig vem du är till för” .

Läs även: ”Hela systemet är ett inbyggt misstroende mot dem som arbetar i olika verksamheter.”

Nästan flest läkare per invånare

Sverige har nästan flest läkare per invånare i OECD-området och samtidigt det näst lägsta antalet läkarbesök per invånare.

Enligt senaste OECD-rapporten ligger vi nästan sämst till när det gäller hur mycket tid patienten får hos läkaren.

Drygt var tredje läkare anser att hon eller han ofta utför uppgifter som någon annan egentligen skulle kunna göra. Andelen som anser att de får använda sin högsta kompetens har på 20 år minskat från 72 procent till 52.

NPM (New Public Management)

Styrmodellen New Public Managment dök upp första gången redan i slutet av 80-talet. Förra året uppmärksammades den i en artikelserie av Maciej Zaremba i Dagens Nyheter.

Tanken med NPM är att, oavsett om man bygger bilar eller ger sjukvård, ska produktionen bli så kostnadseffektiv som möjligt. Antalet vårdbesök och operationer och hur mycket vårdköerna minskat – allt mäts och den som levererar bäst resultat får mer pengar till verksamheten.

Läkaresällskapets råd till läkarna

* Glöm aldrig vem du är till för!

* Aktualisera läkarnas etiska yrkesregler och ställ dig frågan om det system inom vilket du verkar möjliggör att arbeta enligt dessa

* Aktualisera riksdagens prioriteringsplattform och hälso- och sjukvårdslagens portalparagrafer

* Vägra delta i det kommersiella nyspråket

* Delta i debatten om NPM lokalt och nationellt

* Visa civilkurage om yrkesetiken trängs undan av administrativa påbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.