Så sent som för ett år sedan sade Läkemedelsverket nej till receptfritt naloxon. Orsaken var att det inom ramen för godkännandet av naloxon ingick att den som får läkemedlet måste få information om hur det ska användas. Men nu svänger myndigheten, efter ett möte med socialministern och Socialstyrelsen.
Lösningen som Läkemedelsverket kommit fram till är att apotekspersonalen står för de instruktionerna.
– En av de viktigaste sakerna är att man bara får spreja en gång, förpackningen innehåller bara en dos. Det skiljer sig från andra typer av nässprejer som man kanske provsprejar innan man använder, säger Paulina Tuvendal, senior utredare vid Läkemedelsverket.
Skrivs ut till de i riskzonen
I dag får naloxon bara skrivas ut av läkare och sjuksköterskor direkt till personer som är i riskzonen för överdos. Den nya bedömningen gör att vem som helst kan köpa nässprejen.
– Det öppnar väldigt bra möjligheter för den enskilde, men också för anhöriga och organisationer som kommer i kontakt med personer som missbrukar droger, säger Forssmed.
I Sverige dör ungefär 900 människor av narkotika- eller läkemedelsförgiftning varje år, där vanligaste orsaken är opioider. Omkring hälften av opioidöverdoserna inträffar i offentliga utrymmen.
Regeringens narkotikautredning som presenterades i höstas föreslog en ny lag som innebär att personal på exempelvis härbärgen och yrkesgrupper som poliser och väktare ska kunna få ha naloxon tillgängligt.
Upp till tillverkarna
Nu krävs att tillverkarna skickar in en ansökan till Läkemedelsverket om att naloxon ska få säljas receptfritt, säger Forssmed.
– Jag vill också uppmärksamma de företag som gör detta, som tillverkar den här produkten, på det här nya förhållandet. Nu kan man vara med och faktiskt bistå i att rädda fler liv i Sverige genom detta.
Han bedömer att försäljningen kan börja inom några månader. Vad priset blir är inte klart. I dag kostar en förpackning med två doser 500 kronor.
Naloxon
En överdos av opioider kan göra så att man slutar andas vilket leder till syrebrist, medvetslöshet och att hjärtat slutar slå.
Naloxon är ett motgift mot alla sorters opioider. Med naloxon kan andningen komma igång igen, men bara i ungefär en halvtimme. Därför måste ambulans också tillkallas.
Exempel på opioider är: heroin, metadon, fentanyl, buprenorfin och smärtstillande mediciner som tramadol och oxikodon.
Naloxon finns både som nässprej och i sprutform. Det kan i sig inte missbrukas och leder inte till beroende.
Naloxon har funnits inom den svenska sjukvården under lång tid. 2017 fick läkare rätt att skriva ut naloxon direkt till personer som är i riskzonen för en överdos. Året därpå fick även sjuksköterskor den rätten.
Källa: Socialstyrelsen