Foto: Privat/Henrik Witt/TT

Läkemedelsverket varnar: Lokalbedövning vid skönhetsingrepp kan orsaka skador

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsverket varnar för lokalbedövningar som används vid tatuering och kosmetisk pigmentering på salonger runt om i landet. Om produkterna som används inte är godkända för ändamålet kan de vara direkt skadliga. 

Om lokalbedövningen används på fel sätt, kan den ge skador på hornhinnan vid kontakt med ögonen. Det kan även påverka slutresultatet av tatueringen, om det blandas ut med tatueringsfärgen.  

– Tyvärr förekommer det att företag i god tro köper icke-godkända bedövningsmedel på webben. Det är allvarligt eftersom man inte vet vad de innehåller och felaktig användning kan leda till skador och att tatueringen inte blir så som kunden tänkt sig, säger Elin Maria Bergsten, utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.  

För att få säljas i Sverige ska lokalbedövande preparat följa regelverket för läkemedel, vilket innebär att de ska vara godkända av Läkemedelsverket och enbart får säljas på apotek. 

– Vi vill betona att bedövningarna som används är läkemedel och det medföljer risker. Man bör vara medveten vad som står i bipacksedeln, säger Elin Maria Bergsten till SVT Nyheter.  

Läkemedelsverket menar att bedövningarna används på salonger, av personal som inte är utbildad vårdpersonal. Risken finns att det köps in produkter som de anställda inte har koll på.

Välj med omsorg

För att som konsument känna sig säker på att de man köper tjänsten av vet vad de gör, krävs gedigen research från kundens sida. 

– Välj tatuerare med omsorg, någon som man vet använder färger som uppfyller reglerna och som man känner förtroende för, säger Elin Maria Bergsten. 

– Används bedövande läkemedel så ska de köpas av kunden själv på apotek och ha svensk märkning. Acceptera inte annan bedövning som man inte vet vad den innehåller, forsätter hon.

Läkemedelsverket uppmanar konsumenter som fått problem efter behandling med lokalbedövande ämnen att vid behov söka vård och kontakta Läkemedelsverket för att rapportera biverkningen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.