Sanna Bergenheim Everett har varit målsägarbiträde åt en rad misshandlade kvinnor. Många av hennes klienter har väntat i flera år på att polisutredningen ska bli klar.
– Det är väldigt jobbigt för dem att göra en anmälan och sedan inse att inget händer, det blir som ytterligare en kränkning. säger hon.
Hon känner att rättssamhället inte tar dessa utsatta kvinnor på allvar. Under en ofta långdragen utredning kan kvinnan råka illa ut.
– En av mina klienter är en kvinna som polisanmälde sin före detta sambo för misshandel i början av 2015, först 2017 blev det rättegång och mannen blev dömd.
Hade kunnat skyddas
Innan mannen dömdes hann kvinnan bli misshandlad ytterligare flera gånger. Sanna Bergenheim Everett menar att om polis och åklagare jobbat snabbare hade kvinna kunnat skyddas.
– Det finns en risk att kvinnor drar sig för att anmäla om de får höra att polisutredningarna tar så lång tid som det gör.
Antalet polisanmälningar gällande kvinnomisshandel har legat på ungefär samma nivå i flera år. Men under samma tid har antalet uppklarade brott minskat. Under 2017 klarades bara 14 procent av misshandelsbrotten mot vuxna kvinnor upp i de fall där den misstänkta förövaren känner offret.
– Mina kollegor på andra byråer upplever samma sak. Också hos poliser märker jag en frustration och maktlöshet över att inte kunna göra ett bra jobb, säger Sanna Bergenheim Everett.
”Otroligt frustrerad”
Hon påpekar att den långsamma handläggningen också innebär juridiska problem. Vittnen glömmer, blåmärken bleknar och bevis försvinner.
– Jag blev jurist för att hjälpa människor. I dag känner jag mig otroligt frustrerad över ett system som inte fungerar när det gäller våldsutsatta kvinnor.
”Resultaten kan bara bli bättre”
Enligt Pia Sjunnegård Dahlberg, biträdande regionspolischef Stockholm, finns det fler förklaringar till de låga siffrorna över utredda ärenden.
– En förklaring är att det är väldigt svåra ärenden att ureda. En annan är att vi är för få för att kunna göra allt som vi ska göra, säger hon i SVT Aktuellt.
Pia Sjunnegård Dahlberg säger att ju längre ärenden blir liggandes, desto svårare blir utredningarna. Om insatser görs i ett tidigt skede har man större chans att nå framgång.
Gällande de låga resultaten säger hon:
– Det här är resultat som bara kan bli bättre. Vi kommer att bli fler, alltså kan fler anställda utreda fler brott, säger hon.