– Antingen blir man tokig när man får det i mun eller så tycker man ”fan, det här va ju gott!”, säger Boo Dahlin. Foto: Felix Blom/SVT

Lär dig äta surströmming på rätt sätt

Uppdaterad
Publicerad

Tredje torsdagen i augusti innebär surströmmingspremiär. Och en som inte missar den här dagen är veteranen Boo Dahlin, som har njutit av den omtalade fiskrätten i 70 år. Här visar han hur man kan avnjuta delikatessen på bästa sätt.

För alla som älskar surströmming är den tredje torsdagen i augusti något speciellt. Surströmming har väldigt stark doft och smak.

Foto: SVT

Många som inte har smakat tidigare tycker att det luktar och smakar illa. Men det finns också väldigt många som älskar att äta surströmming. Det är allra mest populärt i norra Sverige.

I klippet ovan får du se hur du kan äta den älskade och hatade fisken – på Boo Dahlins sätt.

Fakta: Surströmming

Surströmming är sill/strömming som saltats lätt och därefter fått jäsa. Den framställs vid Norrlandskusten och förpackas i konservburkar, av vilka årets produktion traditionellt börjar säljas tredje torsdagen i augusti.

Surströmming var vardagskost för bönderna vid Bottenviken och användes mycket som matsäck.

Mandelpotatis, hackad lök, gräddfil och tunnbröd är klassiska tillbehör till surströmming.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.