Foto: TT

Facket: Skolproblemen angrips från fel håll

Uppdaterad
Publicerad

I kongressen i april vill Socialdemokraterna föreslå en rad åtgärder för att skärpa skolorna. Men Lärarnas riksförbund tror inte på förslagen.

– Man pratar alldeles för lite om lärarnas förutsättningar, säger Åsa Fahlén, ordförande vid Lärarnas riksförbund.

Socialdemokraterna vill ha obligatorisk gymnasiegång, kortare lov och obligatorisk lovskola för alla som inte klarar kunskapskraven i årskurs 8 och 9. Men Lärarnas riksförbund tror inte att problemen angrips från rätt håll.

– Många av problemen som Socialdemokraterna adresserar är verkliga problem, men många av dem kan man komma åt genom att lärarna får mer tid och förutsättningar för att jobba dels med lektioner, men också före och efter lektionerna. Då kan man komma åt eleverna som behöver extra hjälp och förklaring, säger Åsa Fahlén, ordförande vid Lärarnas riksförbund.

Mer fokus på lärare

Hon menar att det är bättre att jobba förebyggande, än att använda sig av exempelvis lovskola.

– När lärare blir stressade och pressade blir det svårare för dem att ta tag i dessa saker i klassrummet. Om man har förtroendefulla relationer med sina elever blir det mindre stök och oro, och för att få det krävs det faktiskt tid.

Åsa Fahlén anser att större fokus bör ligga på lärarna, som i sin tur kommer att ge en positiv effekt på eleverna.

– Man vill ha elevfokus när man pratar om skolan, men det blir det om man stärker lärarna. För att eleverna ska få en bra skola måste vi ha lärare som har rätt förutsättningar.

Vill renodla yrket

Politikerna bör istället satsa mer på att jobba med lärarnas förutsättningar, till exempel att renodla yrket, förslår hon.

– Till exempel bör man plocka bort arbetsuppgifter som lärarna inte behöver utföra för att de ska få mer tid för varje elev, under, före och efter lektionstid. Det är det som höjer kvalitén. Man måste också stärka andra yrkesgrupper i skolan, till exempel studie- och yrkesvägledning, elevhälsan, och andra vuxna i skolan som inte är lärare och stöttar upp.

– Får lärare göra det de utbildade sig för blir yrket också mer attraktivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.