Foto: TT

Så vill S skärpa kraven i den svenska skolan

Uppdaterad
Publicerad

Obligatoriskt gymnasium och kortare lov. Inför kongressen i april vill Socialdemokraternas partiledning ta ett nytt, strängare tag om den svenska skolan.

Den socialdemokratiska partiledningen presenterar flera förslag, bland annat att det blir obligatoriskt med lovskola för alla som inte klarar kunskapskraven i årskurs 8 och 9. Dessutom föreslås mer undervisningstid genom fler skoldagar.

– För oss handlar det om ett tydligt fokus på kunskap och bildning men där vi också vill hitta breda lösningar och i en takt som gör att skolan klarar av de förändringar som vi vill se, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) till SVT Nyheter.

Läget i svenska skolan 2016

Obligatoriskt gymnasium

Gymnasieminister Anna Ekström (S) vill se en mer konsekvent skolpolitik.

– Med de sjunkande kunskapsresultat och den ganska ryckiga skolpolitik vi har haft så är det på tiden tycker jag att vi verkligen enas om att kunskap och bildning är skolans viktigaste uppdrag.

Socialdemokraterna vill därför förlänga skolplikten till 18 år och göra gymnasiet obligatoriskt.

– Det viktigaste för oss är att ungdomarna som går ut på arbetsmarknaden ska ha den utbildning som arbetsmarknaden kräver och det är idag en fullständig gymnasieutbildning, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

Ordning och reda

Socialdemokraterna menar dock att alla inte behöver gå högskoleförberedande gymnasieprogram utan lyfter även fram yrkesprogrammen, folkhögskola och vuxenutbildning som tänkbara vägar.

Partiet vill också se mer av ordning och reda i skolan och föreslår därför mer av stöd till lärarna i form av kompetensutveckling i ledarskap i klassrummet.

– Om vi ska utnyttja skolan på ett bra sätt så ska ju alla elever få del av en bra undervisning och då krävs att eleverna kommer i tid och att lärarna kan leda lektionerna utan att det blir en massa onödiga störningar, säger Anna Ekström (S).

SSU vill förändra skolvalet

Ungdomsförbundet SSU välkomnar förslagen om skärpta krav i skolan men vill att partiet gör mer och förändrar det fria skolvalet.

– Det krävs att partiet vågar reformera det fria skolvalet i grunden, och att Socialdemokraterna gör upp med det marknadsbaserade skolvalet som i dag gör att klassklyftorna cementeras redan från tidig ålder, säger SSU:s ordförande Philip Botström.

– Dessutom borde Socialdemokraterna fokusera mer på elevhälsan, för ska vi vända skolresultaten måste eleverna må bra också.

S-förslag: mer kunskap i skolan

  • Obligatorisk lovskola för elever i åk 8 och 9 (om du inte klarat kunskapskraven)
  • Mer undervisningstid , fler skoldagar
  • Obligatoriskt gymnasium
  • Förlängd skolplikt till 18 år
  • Mer ordning och reda – stärkt ledarskap i skolan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget i svenska skolan 2016

Mer i ämnet