Över 20 tidigare anställda inom VH-koncernen vittnar om missförhållanden och en ohållbar arbetsmiljö. Foto: Christoffer Hjalmarsson/SVT

Larmen inifrån hyllade assistansbolaget

Uppdaterad
Publicerad

Veronica Hedenmark, grundare av VH Assistans, har hyllats för sin kamp för personer med funktionsnedsättning. Men bakom framgångssagan finns en annan verklighet. I SVT:s granskning vittnar tidigare anställda om allvarliga missförhållanden. Bolaget slår ifrån sig alla anklagelser.

VH Assistans grundades för över 20 år sedan och är en av de mer tongivande aktörerna i assistansbranschen. Enligt de tre senaste årsredovisningarna har Veronica Hedenmark, tillsammans med de två andra ägare i koncernen, plockat ut över 45 miljoner kronor i aktieutdelningar.

Men nu är företaget i blåsväder. Försäkringskassan har stoppat utbetalningarna till VH Assistans och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har dragit in tillståndet att bedriva assistansverksamhet. Bakom besluten finns misstankar om skenanställningar, missförhållanden i arbetsmiljön och att felaktiga uppgifter lämnats till Försäkringskassan.

Kriminella utnyttjar välfärd

”Vi lever i Sverige på 2000-talet, på arbetsmarknaden i Sverige har vi ett av världens bästa arbetsförhållanden och rättigheter. Vi känner inte igen det ni beskriver”, skriver Veronica Hedenmark i ett mejl till SVT.

”En ideologisk strid”

VH Assistans slår tillbaka med full kraft mot myndigheterna. Ivos beslut är överklagat och företaget kan därför fortsätta bedriva verksamhet i väntan på förvaltningsrättens dom.

”Det pågår en ideologisk strid mellan oss som försvarar rättigheterna i LSS och dem som ifrågasätter dessa”, skriver Veronica Hedenmark.

Hon anser sig vara utsatt för en ”häx- och hetsjakt” eftersom hon har tagit striden mot Försäkringskassan och startat ”Assistansuppropet”.

Veronica Hedenmark har bland annat prisats av Kungen för sitt företagande och ledarskap. Foto: Arkivbild/TT

Rösterna inifrån

SVT Nyheter har varit i kontakt med över 20 tidigare anställda inom VH-koncernen som bekräftar myndigheternas bild om allvarliga missförhållanden och en ohållbar arbetsmiljö. Endast två personer som vi har pratat med beskriver arbetsplatsen som bra.

– Jag kände mig som en slav, säger en tidigare anställd kvinna.

Flera vittnar om ett systematiskt utnyttjande av utländsk arbetskraft. Vi har träffat två familjer från Mongoliet som togs hit av VH Assistans. Tanken var att föräldrarna skulle bli personliga assistenter åt sina egna barn i ett upplägg som av myndigheter kallas ”brukarimport”.

SVT har under två månaders tid haft löpande kontakt med Veronica Hedenmark som inte har velat träffas för en intervju. I mejl och telefonsamtal nekar hon till alla anklagelser om missförhållanden:

– Vi har aldrig någonsin haft någon systematisk plan, jag har inte varit i Mongoliet eller något asiatiskt land. Vem som kommer är ju inget som vi styr. Vi har absolut inte haft någon marknadsföring i något annat land än Sverige, aldrig någonsin, säger hon.

På bolagets sajt skriver Veronica Hedenmark att hon aldrig har begått något lagbrott utan bara hjälpt människor som har en funktionsnedsättning.

Känner du till missförhållanden inom assistansbranschen som vi borde titta närmare på? Hör gärna av dig till oss.

Se ett längre inslag om SVT:s granskning på SVT Play

Här förklarar reportern granskningen i korthet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella utnyttjar välfärd

Mer i ämnet