Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tar verkligen avstånd från det” – hör partiledare Johan Pehrson (L) i klippet. Foto: Tomas Hallstan

Liberaler vill få bort Björn Söder

Uppdaterad
Publicerad

Liberaler vill att partiledningen ska verka för att tvinga bort Björn Söder (SD) från sitt uppdrag i riksdagen, rapporterar Aftonbladet. Partiledare Johan Pehrson säger dock att Söders uttalanden om Pride och pedofili är något SD själva får hantera.

34 av Liberalernas lokala föreningar och sidoorganisationer har signerat ett upprop för att få partiledningen att agera mot Björn Söder (SD). Anledningen är ett inlägg i sociala medier som Söder gjorde tidigare i sommar där han skrev ”Jag kommer aldrig försvara Pride och dess nära – och numera legitima – kopplingar till pedofili och barns involvering i vuxnas sexuella värld”.

I samband med inlägget fick Björn Söder kritik av statsminister Ulf Kristersson vars Moderaterna regerar med stöd av Björn Söders Sverigedemokraterna i riksdagen, men Söder har fått sitta kvar som ordförande för den svenska delegationen i OSSE – något som liberaler runtom i Sverige nu vill ändra på.

”Björn Söder är riksdagens och Sveriges företrädare i denna organisation. Det är ett uppdrag som han inte längre kan utföra med trovärdighet”, skriver L-företrädarna i Liberalernas partitidning NU enligt Aftonbladet.

Gulan Avci: ”Sverigdemokraternas ansvar”

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter säger Gulan Avci (L) att Björn Söders uttalanden riktade mot HBTQI-personer är förkastliga.

”Jag är enig med dem som anser att Björn Söder inte är lämplig som ordförande för svenska delegationen i OSSE och tycker att det är helt rimligt att hans lämplighet ifrågasätts. Alla ledamöter i OSSE är valda av riksdagen för hela mandatperioden och därmed är Söders ordförandeskap i OSSE en fråga för delegationen och ytterst för Sverigedemokraterna att hantera, inte för Liberalerna. Björn Söder är Sverigedemokraternas ansvar, och problem,” säger Avci.

Pehrson: ”Blandar mig inte i SD:s uppsättning”

Liberalernas ledare Johan Pehrson ger ett liknande svar.

– Jag har stor förståelse för att man är mycket, mycket kritisk med rätta mot Björn Söders uttalande. Jag tar verkligen avstånd från det. Men det här är en fråga för Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson att hantera. Jag har fört fram till Jimmie Åkesson att det här inte underlättar vårt viktiga samarbete i sak för att lösa Sveriges stora samhällsproblem.

Håller du med dem i ditt parti som inte tycker att han borde leda den här delegationen?

– Jag blandar mig inte i Sverigedemokraternas eller något annat partis uppsättning i riksdagen. Det är viktigt att riksdagsledamöter oavsett parti visar respekt och uttrycker kritik men det här tycker jag gick över alla gränser.

SD: ”Utagerat”

På SD:s pressavdelning säger man att man anser frågan kring Söders twittrande utagerad.

”Om vi hade lagt tid och energi på att bemöta synpunkter från mindre intresseorganisationer och löst sammansatta partier så hade vi fått mindre tid över till att förändra Sverige till det bättre,” skriver partiet till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.