Linda lägger sig på soffan och drar upp sin tröja. Sen trycker hon ner båda sina händer i magen, i hålet mellan de separerade magmusklerna. På andra sidan huden kan hon känna tarmarna och de inre organen.
– Diastasen styr mitt liv. Den påverkar allt, hur jag sitter, hur jag står och hur jag orkar med min familj. Jag har fått byta jobb. Den påverkar hela vardagen. Jag kan inte ens lyfta mina barn, säger Linda.
Får ingen hjälp
Men trots att Linda har sådana allvarliga och smärtsamma symptom av sin diastas får hon ingen hjälp av vården. Linda bor i Västerås, och i region Västmanland som hon tillhör genomför de inga diastasoperationer.
– Jag är ung, jag har många år i arbetslivet framför mig. Både jag och samhället förlorar något fruktansvärt på att jag inte får hjälp. Det handlar inte om att jag vill se ut som en femtonåring igen. Det handlar om att jag vill ha en kropp som funkar. Och det tycker inte jag är orimligt, säger Linda.
Betalar för operationen
Hon har nu bestämt sig för att betala 80 000 kronor för att operera sin diastas på en privat klinik.
– Nu blir jag många tusenlappar fattigare och familjen får inte riktigt samma semester i sommar som vi hade tänkt. Men om jag får en bättre livskvalitet, vilket jag hoppas att jag får, så är det värt alla pengar i världen. Men varför ska en kvinna behöva betala för den vården, och en annan kvinna inte? Var är logiken i det? säger Linda.
Så kan du själv kontrollera om du har diastas
• Lägg dig på rygg med en hand på magen
• Spänn magen och lyft huvudet och nacke några centimeter från golvet som om du skulle göra en situp.
• Känn med fingrarna runt navel, du ska kunna känna magmusklernas kanter. Om det är mer än två-tre centimeter mellan magmusklerna, det vill säga om du kan trycka ner tre fingrar på bredden, så har du troligtvis diastas. Kolla även mellanrummet på magen fem centimeter under och fem centimeter ovanför naveln.
Det här är diastas
• Diastas innebär att de raka magmusklerna, som separeras under en graviditet, inte har gått ihop igen ett år efter att barnet är fött. Är mellanrummet tre centimeter eller bredare räknas det som diastas.
• Diastasen påverkas av om du är överviktig, vältränad, har fött många barn, hade en stor mage under graviditeten, gener, om du födde fler än ett barn.
• Diastasen kan leda till ryggsmärtor, tarmproblem, inkontinens, risk för framfall mm.
• Diastas leder till “putmage”. Kvinnor med diastas ser ofta ut att vara gravida trots att de inte är det.
• Diastas kan botas med hjälp av träning av den inre bålmuskelaturen och knipövningar, eller operationer där de separerade musklerna sys ihop igen.