Lista: Därför får vi veta allt mindre om kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Störtfloden av information under krigets första veckor – med uppgifter om luftlandsättningar, robotattacker och så småningom hela pansarkonvojer som slagits ut av det ukrainska försvaret – har sinat. I dag är nyhetsflödet lugnare, samtidigt som kriget blivit ännu blodigare.

Ivar Ekman på FOI, berättar varför.

– Invasionsförsöket har gått från att ha rört sig snabbt över stora delar av Ukraina till ett statiskt skyttegravskrig i Donbas. Ett artillerikrig där det är förenat med livsfara att filma, fota eller ens vara i närheten.

Tidigare hade den som ville veta vad som hände i Ukraina god tillgång till information. Förutom traditionella nyhetsleverantörer fylldes sociala medier som Twitter, Tiktok och Telegram varje dag av ögonvittnesskildringar och filmklipp, inte sällan ur soldaternas och flyktingarnas eget perspektiv.

Kriget i Ukraina

Falnande intresse

– Men nu har utbudet av sådant material, det som vi kallar öppna källor, minskat. Särskilt eftersom båda sidorna i kriget aktivt försöker begränsa det, säger Ivar Ekman, som är analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.

Han menar också att omvärldens intresse för vad som händer på marken i krigets Ukraina har minskat, och då påverkas även algoritmerna som styr flödena på sociala medier så att de sprids till färre individer.

Tanken att öppna källor skulle kunna ersätta mer traditionellt underrättelsearbete har fått sig en törn.

– Många som kanske såg klipp på ukrainska soldater som lyckas spränga en stridsvagn i luften fick nog känslan av ”det ser ut som om de håller på att vinna kriget”. Nu inser man att verkligheten är större och mer komplicerad än så.

Propaganda från två håll

Även i de traditionella nyhetsmedierna minskar flödet av information om vad som händer i Ukraina. Enligt Erik Halkjaer, ordförande på organisationen Reportrar utan gränser, beror det på att det numera inte enbart är den ryska sidan som ägnar sig åt desinformation och ren propaganda, utan även den ukrainska.

Han ser en risk att många redaktioner tappar intresset för det allt mer statiska krig som pågår i de östra delarna av Ukraina. En fortsättning på det som pågått ända sedan 2015.

– Ju mer utdragen en konflikt blir desto viktigare att oberoende journalister finns på plats och kan rapportera uthålligt. Det finns faktiskt en fredsbyggande aspekt av journalistiken. Krigen i Jemen och Syrien visar hur länge det kan pågå när ingen längre rapporterar om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet