Littorin i blåsväder om examen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har hamnat i blåsväder sedan flera medier i kväll uppgett att hans mastersexamen i företagsekonomi vid Fairfax universitetet i USA är en bluffexamen.

Universitetet fråntogs år 2000 rätten att utfärda mastersexamen eftersom den ansågs sälja examina.

Littorin säger till SVT att han betalade mycket för utbildningen, som skedde på distans men att allting har gått rätt till. Han säger att han inte har några planer på att ändra i sin meritlista.

Det var bloggen Friktion som först publicerade nyheten om tveksamheterna kring Sven-Otto Littorins examen.

Littorin befann sig i USA när han tog sin examen vid Fairfax university 1997.

Ansökan avslogs

Sedan 1999 kräver lagen i Louisiana, där Fairfax University ligger, att alla utbildningar måste erkännas av delstatens beslutsorgan Board of Regents för att erkännas officiellt.

Larry Trembly, ledamot i beslutsorganet, säger till Svenska Dagbladets nätupplaga att Fairfax ansökan avslogs av Board of Regents i juni 2000. Enligt honom har Fairfax University i själva verket aldrig varit officiellt godkänd i USA.

Högskoleverket: Skolan inte erkänd

Skolan är inte heller godkänd av Högskoleverket.

-Fairfax University är inte ett erkänt och ackrediterat universitet. Vi bedömer inte ansökningar som gäller utbildningar därifrån. Det blir avslag direkt, säger Lars Petersson, avdelningschef på Högskoleverket, till SVT.

Med ackreditering menas att lärosätet är godkänt av ett ackrediteringsinstitut som i sin tur är godkänt av det amerikanska utbildningsdepartementet.

Inget fysiskt universitet

Studenterna som läser vid Fairfax University, numera Fairfax University Institite, betalar en avgift, pluggar på distans och får sedan sitt examensdiplom hemskickat med posten. Något fysiskt universitet med föreläsningssalar och campus finns inte.

Administrationen sköts numera från skatteparadiset Cayman Islands i Västindien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.