En del av regeringens arbetsmarknadspolitik är differentieringen av avgifterna till a-kassan. I dag är skillnaden väldigt stor mellan högsta och lägsta avgift. Högsta avgiften kan vara omkring 400 kronor i månaden.
I söndagens Agenda sade statsminister Fredrik Reinfeldt att han är beredd att justera a-kasseavgiften till 100 kronor för alla.
– De som betalar lägst betalar under hundralappen nu. Om skillnaderna försvann skulle det för en del grupper motsvara ett helt jobbskatteavdrag, sade han.
Enligt Fredrik Reinfeldt skulle det kosta statskassan ungefär tre miljarder kronor.
– Det är en dyr reform men om det är det LO och arbetstagarsidan önskar så är vi beredda att lyssna, sade han.
Statsministern satte dock som villkor att jobbpakten ”kommer på plats”.
– Vi vill ha en jobbpakt som närmar sig de volymer som vi talat om för det är väldigt många unga som behöver ytterligare stöd för att komma in på arbetsmarknaden, sade Reinfeldt.
Förtidspensioner
Varslen ökar och arbetslösheten stiger, inte minst långtidsarbetslösheten, men Fredrik Reinfeldt håller inte med om beskrivningen att regeringens arbetsmarknadspolitiik inte fungerar.
– Det har skett stora förändringar i svenska arbetsmarknaden. Enklare jobb försvinner. Produktion flyttas till andra länder, sade Fredrik Reinfeldt.
Enligt statsministern har också regeringens egen politik spelat en roll för de högre siffrorna. Han nämner förändringarna i förtidspensioneringarna.
– Under Göran Perssons tid hade vi under toppåret drygt 60.000 som förtidspensionerades årligen. Oftast arbetsföra människor som fördes bort ur arbetsmarknaden.
– Nu är siffran 5.000 personer per år. Det är en kraftig minskning som gör att väldigt stora grupper som förtidspensionerades under Socialdemokraternas tid nu finns kvar i arbetskraften, sade Fredrik Reinfeldt.
Stora grupper har svårt
Enligt Reinfeldt ökar det svårigheten att lösa ”arbetslöshetsproblematiken”. Dessutom påpekade han att en tredjedel av varje årskull inte når godkända betyg.
– Vi har mycket stora grupper som har svårt att få jobb, sade Fredrik Reinfeldt.
– Många säger att allt handlar om utbildning men så enkelt är det inte. De måste också ha praktisk erfarenhet av arbetsmarknaden, sade statsministern med hänvisning till bland annat den så kallade jobbpakten.
För att det ska bli en ordentlig jobbintroduktion måste dock arbetsmarknadens parter komma överens, hävdade statsministern.
– Gärna på hela arbetsmarknaden.
Femte jobbskatteavdraget
I intervjun fick statsministern även frågan om ett femte jobbskatteavdrag. Han ville dock inte lova ett sådant innan mandatperioden är slut.
Enligt statsministern var de fyra allianspartierna tydliga i valrörelsen 2010 med att införandet av ett femte jobbskatteavdrag var beroendet av läget i ekonomin.
– Det är det mest jobbskapande vi kan göra men det måste finnas ett långsiktigt utrymme. Annars hamnar vi där andra länder hamnat. Vi tar i för mycket och får underskott i offentliga finanserna. Då blir vägen tillbaka väldigt plågsam med höjda skatter och nedskärningar, sade statsministern.
– Det är fortfarande vår ambition att lägga fram det men vi har gjort det beroende av att det finns ekonomiskt utrymme. Nästa större avstämning av det ekonomiska läget är i augusti, sade Fredrik Reinfeldt vidare.
Intervjun med statsministern, liksom hela programmet, kan ses i efterhand på Agendas sajt.
Fakta
Arbetslösheten
Arbetsförmedlingens prognos för den totala arbetslösheten:
- 381 000 personer eller 7,8 procent år 2012
- 413 000 personer eller 8,4 procent år 2013
- 419 000 personer eller 8,5 procent år 2014
Källa: Arbetsförmedlingen