De allra flesta har tvingats till förändringar i och med coronapandemin och smittspridning. Sverige har varit förskonat från total nedstängning, men likväl har begränsningar skapats under två år. Många har arbetat hemifrån under en majoritet av tiden, krogen har fått stänga tidigare, vi har inte kunnat ha stora fester, och kultur- och idrottsevenemang har haft ett deltagartak.
Men allt har inte varit av ondo. Många som har möjlighet vill exempelvis fortsätta ha en flexibel tillvaro med hemmakontor och mindre tid på jobbet. Psykologen Björn Hedensjö kallar det för ”förlustaversion”
– Vi är väldigt ovilliga att ge upp sådant som vi redan har och som vi tycker är bra för oss, så inte en chans att folk kommer vilja göra sig av med det här lättare livspusslet som man har fått under pandemin, förklarar han.
Frigörelse och lössläppthet
Men det vi vill ha tillbaka från tiden före pandemin tror han att vi snabbt kommer att återta. Det kan till och med bli lite av en explosion menar Björn Hedensjö.
– Om man tittar historiskt efter tidigare pandemier. Efter exempelvis spanska sjukan och ända tillbaka till digerdöden så ser man att efter de svåraste pandemiåren blir det en frigörelse och en lössläppthet. Men efter ett par år kan vi nog vara tillbaka på ungefär samma nivåer som före pandemin.
Lära oss av tidigare pandemier
Även forskaren Bi Puranen drar paralleller till tidigare pandemier. När vetenskapen efter många decennier förstod vad som orsakade tuberkulos blev människor betydligt mer noggranna med hygien. ”Spottkopparna” försvann, föräldrarna slutade ”förtugga” barnens mat och man ombads hålla avstånd till sjuka. Dessutom blev funkisstilen en konsekvens av sjukdomen.
– När man började förstå hur tuberkulosen fungerade så ville man ha ett annat sätt att bo. Husen blev smala men ljusa så att solljusen gick igenom dem. Man ville lätt kunna öppna fönster och vädra och det skulle vara plana ytor som gick lätt att torka av.
På samma sätt tror hon att coronapandemin kommer att förändra hur vi vill ha våra bostäder.
– Man kommer vilja kunna kombinera arbetsliv och familjeliv bättre. Man kommer inte vilja ha öppna planlösningarna utan ha krypin där var och en i familjen kan dra sig undan, säger Bi Puranan.
Starkt äckelminne
Dessutom tror såväl Bi Puranen som Björn Hedensjö att vi kommer bli mer restriktiva med kramarna och handslagen.
– Vi har ett äckelminne som är väldigt starkt. Man kan jämföra det med att man kanske drack för mycket tequila i sin ungdom och 20 år senare kan man fortfarande inte dricka det. Det är samma sak med smittspridning. Vi kommer kanske inte kramas i lika stor utsträckning och vi kommer inte acceptera att man snyter sig offentligt till exempel, säger Björn Hedensjö.