LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson i Agenda. Foto: SVT

LO:s ordförande: Leif Östlings resonemang håller inte

Publicerad

Efter avslöjandet i Paradisläckan att Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling har pengar i ett bolag i lågskattelandet Malta, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i Agenda:

– Vi kan inte ha en skattelagstiftning för rika och en annan för vanligt folk.

Leif Östling säger i Uppdrag gransknings specialprogram om Paradisläckan att han inte har dåligt samvete för att han skickat inkomster till Maltabolaget.

– Hans resonemang håller inte. Det som nu avslöjas är uppenbarligen att folk försöker dölja inkomster och få lägre skatt – så kan vi inte ha det! Det är det som betalar vår välfärd, säger Karl-Petter Thorwaldsson i Agenda.

Paradisläckan

”Alla har ett moraliskt ansvar”

Även Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson tycker att Leif Östling agerat fel.

– Alla har ett moraliskt ansvar att betala sin skatt och göra rätt för sig. Man ska kunna se sig i spegeln och känna att man har gjort rätt. Jag tycker det som Leif Östling gör är dåligt. Som företrädare för Svenskt Näringsliv, en viktig organisation i Sverige, har han moraliskt ansvar att betala skatt. Han gör moraliskt fel, säger Mats Persson.

Samtidigt lovordar Mats Persson den stora journalistiska granskningen Paradisläckan och säger att den är journalistik när den är som bäst.

– Den visar att det behöver göras mer. EU behöver ta ett större tag kring de här frågorna, skattemyndigheter i världen behöver samarbeta mer. Vi ska inte ha skatteparadis och vi behöver täppa till luckor i lagen, säger Mats Persson.

”Han ska skatta liksom sina anställda”

Karl-Petter Thorwaldsson säger att han tycker att Leif Östling ska ta hem pengarna till Sverige och skatta för dem här.

– Precis som alla anställda som han har haft i sina företag. Företagsledarna, eliten, skäller alltid på politik och samhälle att de behöver mer pengar till infrastruktur, bättre utbildning, forskning. Men de pengarna kommer någonstans ifrån. Om de checkar ut och inte vill vara med och betala kommer samhället inte att funka, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Och Mats Persson avslutar:

– Näringslivet är basen för vår välfärd och det är viktigt att det finns en tilltro till våra svenska företag. Då är det extra viktigt att agera moraliskt klanderfritt.

Fakta: Paradisläckan

Paradisläckan, eller Paradise Papers, består av 13,4 miljoner dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier.

Läckan kom först den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung till del. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som tillsammans med 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet. Tre svenska redaktioner är en del av samarbetet. Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.

Datan består av handlingar som rör 180 olika länder. Det handlar bland annat om bolagshandlingar, passkopior och e-post. Informationen i dokumenten spänner över nästan 70 år, 1950 till 2016.

De flesta av de läckta dokumenten kommer från juristbyrån Appleby som har kontor i flera av världens skatteparadis. Förutom Appleby har även dokument läckt från en annan juristbyrå – Asiaciti Trust i Singapore.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paradisläckan

Mer i ämnet