Regeringen har svängt och kommer att stödja ett förslag om europeiska minimilöner, vilket Ekot tidigare rapporterat.
Det rör sig om en kompromiss som grundar sig på EU-kommissionens förslag där man har gjort diverse förtydliganden. På måndag ska EU:s medlemsländer försöka enas om en gemensam linje.
Svenskt Näringsliv skulle helst se att direktivet inte alls blev av. Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl säger att han tillsvidare får lita på att regeringen gör rätt.
– När nu regeringen säger att man har gjort en rättslig bedömning och man garanterar att vi (läs: Sverige) inte träffas av minimilöner så är väl det jättebra, det är ju det vi är ute efter, säger han till TT.
”Alla skulle drabbas”
Enligt LO:s ordförande Susanna Gideonsson har man från deras sida ännu inte sagt ja till en kompromiss.
– Vi har inte sagt ja till någonting ännu, men vi har inte sagt nej för vi vill att Sveriges regering ska kunna fortsätta förhandla. Om vi hoppar av och säger nej då är vi ute och kan inte påverka, säger Susanna Gideonsson.
Enligt LO-ordföranden skulle detta kunna innebära att lönerna sätts i Bryssel i stället för i Sverige.
– Alla skulle drabbas i slutändan men framförallt dem som har ett lägre löneläge, säger hon.
Påminner om januariavtalet
Som svar på frågan om vad detta skulle betyda för den svenska partsmodellen svarar Gideonsson:
– Det innebär att man lyfter frågan från de svenska parterna, från arbetsgivare och fackliga i Sverige till Bryssel när det gäller vissa delar som vi självklart ska reglera själva, säger hon.
Enligt Gideonsson skulle detta i så fall påminna om vad man gjorde i januariavtalet där det beslutades om reformer av den svenska arbetsrätten.
– Politiken ska hålla tassarna borta. Oavsett om det är den svenska regeringen eller nere i Bryssel, säger Gideonsson.