Gängskjutningarna och den ökade otryggheten satt omedelbart sin prägel på årets första partiledardebatt i riksdagen. Stefan Löfven inledde visserligen kort med att måla en ljus bild av läget i Sverige – fler går till jobbet, pensionerna ökar och ekonomin är stark.
– Men det är också uppenbart att det finns samhällsproblem. Förra året skedde 300 skjutningar, 40 människor dödades. Det nya året har inletts med nya skjutningar. Vi ser kriminella med total avsaknad av respekt för mänskligt liv, det är en fruktansvärd utveckling som jag är fast besluten att vända, sade Löfven.
Ta flera steg
SD-ledaren Jimmie Åkesson ”förklarade krig” mot den organiserade brottsligheten och föreslog att Sverige ska kunna sätta in militär för att få bukt med den.
Efter debatten fick Stefan Löfven frågan hur han ser på det förslaget.
– Exakt vad som ska göras behöver vi utreda vidare. Vi måste ta fler steg. Vi har sett till att polisen får mer resurser och vi har skärpt straffen rejält och vi ger oss på den ekonomiska brottsligheten, men vi ser också över ytterligare möjligheter, vad finns det mer, för den grova organiserade brottsligheten ska bort, den hör inte hemma i vårt samhälle, sade Löfven till TT.
TT: Men du utesluter inte att sätta in militär?
– Vi tittar på vad det finns för möjligheter, jag ser inte det som den första lösningen, men vi ska titta på hur vi får bort gängkriminaliteten.
Men justitieminister Morgan Johansson (S) avvisar idén om att sätta in militär mot kriminella gäng.
– Det ser jag inte som aktuellt. Och det tror jag inte statsministern avser heller. Vi har de polisiära resurser som vi behöver ha för att stävja det här våldet. Vi har kraftsamlat just i de områden vi pratar om, säger han.
– Dessutom är det så att för att kunna klara den här typen av konflikter så behöver man också ha kompetens för detta, och polisen har en unik kompetens för att hantera gängkriminalitet och den har inte militären, säger Morgan Johansson.
Dystopisk kriminalhistoria
Även moderatledaren Ulf Kristersson tog upp skjutningarna och kriminella som slänger handgranater ”som om det vore krig”.
– Det här är inte manus till en dystopisk kriminalhistoria. Det här är Sverige 2018, sade Kristersson.
Däremot vill han inte sätta in militär.
– Se till att polisen får bättre förutsättningar för att göra sitt viktiga arbete, men blanda inte samman militär och polis, sade han i en intervju med TV4.