• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Johan Forssell Foto: TT

M skeptiska till lagändring

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna står inte bakom regeringen i frågan kring lagändring som ger ensamkommande flyktingbarn, som har riskerat utvisning på sin 18-årsdag, rätt att stanna om de studerar på gymnasiet.

– Vi är skeptiska till det här. Socialdemokraterna verkar ha gett efter för Miljöpartiets politik, säger partiets migrationspolitiska talesperson Johan Forssell, till SVT Nyheter.

Regeringen har fått en del positiva reaktioner på lagändringen. Bland annat Rädda barnen och Lärarnas riksförbund jublar. Även Centerpartiet är försiktigt positivt.

”Det är bra att regeringen har insett att något måste göras. Det är svårt att uttala sig innan hela förslaget ligger på bordet, men vi är generellt positiva till sådant som gör situationen bättre för de här ungdomarna”, skriver partiets migrationspolitiska talesperson, Johanna Jönsson, i ett sms till SVT Nyheter.

Sveriges flyktingpolitik

”Har gett efter”

Men inte alla är lika positivt inställda till detta. Moderaterna tror inte att låta gymnasieelever stanna i Sverige är rätt väg att gå.

– Vi är skeptiska till det här. Vi får läsa mer när själva propositionen kommer, men just nu är vi skeptiska. Socialdemokraterna verkar ha gett efter för Miljöpartiets politik, säger migrationspolitiska talespersonen Johan Forssell.

Han tror till exempel att det skulle kunna försvåra det ytterligare för asylsökande personer att återvända till sina hemländer.

– Om man får stanna en längre tid och sedan ska skickas hem hinner man få vänner och rota sig. Då blir det svårare att återvända.

Reglerad invandring viktigt för M

För Moderaterna är det viktigt att Sverige har en reglerad invandring, något som Johan Forssell menar går stick i stäv med lagändringen.

– Om man har skyddsbehov ska man få stanna, saknar man det ska man återvända till sitt hemland. Vi måste klara av att upprätthålla den skillnaden, annars kommer det att minska medborgarnas förtroende för integrationen.

Vänsterpartiet är inte heller särskilt nöjt. I ett mejl skriver Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet att man anser att regeringen bör gå en annan väg.

”Förslaget visar hur viktigt det är att det nu finns en rörelse för att skapa trygghet för de många ensamkommande som hotas av utvisning. Det är bra att regeringen verkar lyssna till lärare och annan personal som dagligen möter dessa barn och alla steg i rätt riktning är välkomna. Men istället för att lappa och laga borde regeringen inse att den tillfälliga lagen måste rivas – den skapar endast otrygghet och problem. Förslaget om att låta ungdomar stanna om de går gymnasiet ger dem en frist, men inte den grundläggande trygghet som behövs.”

”Ett nej är ett nej”

Sverigedemokraternas Jennie Åfeldt, ledamot vid socialförsäkringsutskottet, har hand om den här typen av frågor. Hon skriver i ett mejl att även Sverigedemokraterna är skeptiska till detta.

”Först och främst vill vi naturligtvis se propositionen innan vi fullt ut tar ställning till förslaget. I ett initialt skede är vi däremot redan skeptiska till att inte respektera att ett nej är ett nej. Förslaget riskerar dessutom att försvåra ett framtida återvändande för berörda ungdomar”.

Kristdemokraterna har ännu inte tagit ställning och vill i dagsläget inte uttala sig.

SVT Nyheter fortsätter att söka kommentarer från övriga partier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges flyktingpolitik

Mer i ämnet