• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Ybrah Ruusom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För barndomsvännen Ybrah Ruusom har tiden efter dödsfallet varit svår. I videon berättar han om sin vän som dog efter sitt arbetspass på Northvolt. Foto: Ivan Blanco/svt

Mahari dog efter sitt pass på Northvolt i januari – barndomsvännen letar fortfarande efter svar

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har dött oförklarligt i sina hem, efter arbetspass på Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Mahari Bakari, 33, hittades död i sin säng i januari och nu vill barndomsvännen Ybrah Ruusom ha svar på vad som ligger bakom dödsfallet.

– Speciellt när jag träffar hans barn och de frågar vad som hänt deras pappa, det är jobbigt för jag har inte svar, säger han.

Många är nu oroliga över säkerheten på batterifabriken. Experter och anhöriga till de avlidna menar att fabriken borde stänga i väntan på att orsaken till dödsfallen har klarlagts.

Ybrah Ruusom är en av dem. För sex månader sedan fick han beskedet att hans barndomsvän, som arbetade på fabriken, dött. Men ännu vet ingen varför.

Dödsfall bland Northvolt-anställda i Skellefteå

– Du förlorar en vän som du växt upp med hela livet, det går inte bort. Jag tänker på det hela tiden, säger han.

VD: ”Säkerheten är väldigt bra”

Till SVT Nyheter säger bolagets vd att de inte har hittat något samband mellan dödsfallen och arbetsmiljön.

– Jag upplever att säkerheten är väldigt bra, säger Peter Carlsson.

Northvolt. En man med ryggsäck

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Northvolts vd Peter Carlsson: ”Det är säkert att jobba på Northvolt”. Foto: SVT

Polisens utredning om dödsfallen bland anställda på Northvolt pågår för fullt – men än kan ingen koppling till arbetsplatsen dras. Gemensamt för de tre avlidna är att ingen dödsorsak kunnat fastställas vid en första obduktion.

I videon berättar barndomsvännen Ybrah Ruusom om tiden efter dödsbeskedet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfall bland Northvolt-anställda i Skellefteå

Mer i ämnet