Det är enorma pengar som ska satsas extra på försvaret när Sverige ska nå upp till det nya tvåprocentsmål som regeringen aviserat, och som har välkomnats av oppositionen till höger. Om vi skulle höja anslaget till försvaret till två procent av BNP redan i år skulle det handla om en ökad årlig utgift på 42 miljarder kronor.
När regeringen aviserade det nya tvåprocentsmålet den 10 mars, var finansminister Mikael Damberg noga med att betona att det kräver en uthållig finansiering.
– Situationen kräver här och nu en diskussion om hur vi förstärker statens intäkter på ett solidariskt och hållbart sätt. Man kan kalla det för en beredskapsskatt, sa Mikael Damberg bland annat.
Tvärt nej
Men det visar sig att majoriteten i riksdagen säger tvärt nej till den tanken. Partierna till höger inom oppositionen vill lösa finansieringen på något annat sätt.
– Vi behöver prioritera på utgiftssidan. Sverigedemokraterna är inte beredda att införa några nya skatter eller att höja befintliga skatter. Vi säger nej till en sådan lösning, säger Oscar Sjöstedt som är Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson.
SD: Minska biståndet istället
Sverigedemokraterna pekar på en krafig minskning av biståndet och en minskning av arbetsmarknadspolitiska program, som delar där man kan ta resurser för att istället satsa på försvaret. Andra, såsom Liberalerna och Moderaterna, pekar på att man får lägga satsningen på höghastighetståg åt sidan.
– Bort med skrytprojekt som höghastighetstågen och halvera bidragsbrotten så har vi tio miljarder bara där. Det finns andra sätt att prioritera än att låta hushållen betala med ännu högre skatter, säger Elisabeth Svantesson, som är Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson.
Fortsatta samtal
Med hänvisning till att allt detta är föremål för förhandlingar vill inte finansminister Mikael Damberg uttala sig om att en majoritet i riksdagen nobbar hans tanke på en beredsskapsskatt.
Han hänvisar till fortsatta samtal inom försvarsberedningen och inväntar dessutom svar från Försvarsmakten som ska göra en bedömning om hur snabbt försvaret klarar av att växa.