Skor i hallen på ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i Södra Stockholm. Foto: TT

Många vill stänga dörren för ensamkommande pojkar

Uppdaterad
Publicerad

I kommuner som Österåker, Karlskrona och Nyköping finns förslag om att drastiskt förändra flyktingmottagandet och sluta ta emot ensamkommande pojkar.

Rekordmånga ensamkommande flyktingbarn kom till Sverige förra året och de allra flesta var pojkar. Det har lett till att flera kommuner fått in förslag om att bara ta emot kvinnor.

– Vi tycker att Nyköping som kommun ska ta ett större ansvar för ett jämställt mottagande, säger Anna af Sillén (M), oppositionsrådet i Nyköping, till SVT Nyheter.

#flykt

Flera politiker vill bara ta emot flickor

Även i Österåkers kommun efterfrågas ett förändrat mottagande. Österåker har hittills tagit emot 144 ensamkommande flyktingbarn varav tre är flickor vilket fick kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) att i ett brev till Migrationsverket begära att i fortsättningen bara ta emot ensamkommande flickor.

Och i januari gick Moderaterna i Karlskrona ut och krävde att kommunen i fortsättningen bara skulle ta emot ensamkommande flickor.

– Vi är redan en mansdominerad stad och vi tycker att vi borde ta emot fler flickor istället och tänka på könsbalansen, sa Camilla Brunsberg (M) till SVT Nyheter Blekinge den 14 januari.

Stopp i Kanada för ensamkommande män

I Kanada har man gått på samma spår och i höstas aviserade en nyvalde liberale premiärministern Justin Trudeau att han vill ha ett ökat flyktingmottagande från Syrien. Däremot var det stopp för ensamkommande män, endast familjer och ensamkommande kvinnor och barn tas emot i landet.

De svenska förslagen har ofta fått kritik från andra politiker och i flera fall har kommunerna fått nej från migrationsverket. I Österåkers fall avslog Migrationsverket avslog begäran med hänvisning till att kommunen redan tecknat avtal med kommunen om att ta emot 172 pojkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet