Regeringen vill ge Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) 100 miljoner extra. Det innebär en ökning på över 35 procent jämfört med i år, enligt försvarsminister Pål Jonson (M). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mångmiljonsatsning på militär forskning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill stärka forskningen inom försvarsområdet – och föreslår en satsning på totalt 188 miljoner kronor extra under nästa år.

”För att klara den militära tillväxten behöver Sverige fortsätta vara ledande inom teknikutveckling, forskning och innovation”, säger försvarsminister Pål Jonson (M) i ett pressmeddelande.

Förslaget innebär 88 miljoner kronor under 2024 till ett militärt innovationsprogram och forskning i Försvarsmaktens regi, samt 100 miljoner kronor extra till Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). De utökade anslagen till FOI innebär en ökning på över 35 procent jämfört med i år, enligt Jonson.

”Den snabba teknikutvecklingen drivs inte minst av forskning och företag utanför försvarssektorn. Nu tillför vi resurser som skapar möjlighet att fånga upp och dra nytta av framväxande teknologier för militärt bruk”, säger han.

Regeringens förslag, som bygger på en överenskommelse med Sverigedemokraterna, innebär vidare att Försvarsmakten tillförs 90 miljoner 2025 och 247 miljoner 2026 i stöd till forskning och innovation. FOI stärks med 143 miljoner 2025 och 189 miljoner 2026.

Satsar även på ingenjörsutbildningar

Regeringen satsar även 100 miljoner kronor nästa år på ingenjörsutbildningar, rapporterar Sveriges Radio. Ersättningen höjs till lärosäten för studenter inom naturvetenskap och teknik. Nästa år ökar ersättningen med 1,6 procent per helårsstudent.

– Samhället skriker efter ingenjörer och i dag är det för många som hoppar av, och därför gör nu regeringen en riktad satsning på att förbättra kvaliteten i ingenjörsutbildningarna, säger utbildningsminister Mats Persson (L) till radion.

Anslagen till de tekniska utbildningarna har minskat under de senaste 30 åren och i dag är nivån cirka 60 procent av vad den var i mitten av 1990-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.