• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tre frågor om den svenska skolmaten genom tiderna. Foto: SVT/TT

Mathistorikern: Korv Stroganoff togs in i hemmen från skolan

Uppdaterad
Publicerad

För hundra år sedan infördes skolmaten i Sverige, då fattiga barn fick äta i ett utrymme på skolans vind eller källare. Men hur har skolmaten förändrats sedan dess? Mathistorikern Rikard Tellström reder ut.

Efter andra världskriget, under tidigt 50-tal, gick man över till att låta alla få skolmat.

Skolmaten har påverkat maten som serveras hemma sedan dess, eftersom föräldrarna brukar laga det barnen vill ha, menar Richard Tellström. Exempelvis korv Stroganoff uppfanns för skolan, men har sedan tagit sig in i de flesta svenska hem.

Skolmat under pandemin

Salladsbord på 90-talet

På 70-talet åt man vanligtvis bara ett varmt mål om dagen, medan vi i dag ofta äter både lagad varm lunch och middag.

Under det sena 80- och början på 90-talet kom stora salladsbord till skolmatsalarna, med färska grönsaker istället för picklade.

I klippet ovan hör du Richard Tellström berätta mer om den svenska skolmaten – och hur den sticker ut jämfört med andra länders

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmat under pandemin

Mer i ämnet