Det har varit mycket att stå i för kostchefer, rektorer och skolmatsalspersonal under coronapandemin. Att servera mat till hundratals elever i en smittsäker miljö utan att skapa trängsel har varit en utmaning.
Men i Karlstad är bilden från kostcheferna att arbetet har fungerat bra.
– Det har varit lite klurigt att minska trängseln, men det arbetet har vi gjort med rektorerna, säger Caroline Häggqvist, kostchef för område öst i Karlstads grundskolor.
Hög sjukfrånvaro
Ett annat av de största problemen som har funnits handlar om personalförsörjning då sjukfrånvaron stundtals har varit hög.
Men mer generösa öppettider och färre elever i matsalarna har också inneburit positiva effekter. Många elever uppger enligt kostcheferna att de har fått en lugnare måltidsmiljö tack vare förändringarna.
Svårare att planera
Vad gäller utbudet av mat i skolorna är det i stort sett oförändrat sedan före coronapandemin. Däremot har det blivit svårare att planera antalet portioner på grund av varierande frånvaro.
I klippet här ovan berättar Caroline Häggqvist mer om hur coronapandemin har påverkat skolmaten.