• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) under onsdagens pressträff i Riksdagens presscenter. Foto: Naina Helen Jåma/TT

Mats Knutson: ”Björklund kunde inte hantera katastrofala siffror och Mats Perssons avgång”

Uppdaterad
Publicerad

Jan Björklund hade sedan tidigare meddelat den innersta kärnar av partiet att han ville avgå. Men enligt källor till Mats Knutson var det de senaste opinionssiffrorna som blev spiken i kistan.

– Han hamnade i ett läge med både chockartade siffror och avhoppet av Mats Persson, säger Mats Knutson i kvällens Aktuellt.

Enligt Mats Knutsons källor försökte Jan Björklund i flera dagar övertala Mats Persson att sitta kvar som ekonomisk-politisk talesperson.

– När det misslyckades insåg han att han inte kunde hantera de katastrofala siffrorna och att hans närmste man i protest lämnade partiet, berättar Mats Knutson.

I den senaste Novus-undersökningen får Liberalerna bara 2,7 procent, en minskning från januaris redan låga 3,4 procent.

Oense om överenskommelsen

Mats Persson har under sin tid som ekonomisk-politisk talesperson öppet gått emot partiledaren Jan Björklunds beslut om att släppa fram Socialdemokraterna. Han har istället förespråkat att partiet skulle släppa fram Ulf Kristersson som statsminister.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter fattades beslutet att Persson skulle lämna sin post i tisdags, och beslutet kom innan Björklund meddelade sin avgång.

Mats Knutson erfar att Mats Persson nu är intresserad av att ersätta Björklund partiledare, liksom hans ersättare som ekonomisk-politisk talesperson, Johan Persson.

Lågt förtroende för Björklund

Det är inte bara förtroendet för partiet, utan även dess ledare som rasat. Enligt Novus-undersökningen har 15 procent av väljarna ganska eller mycket stort förtroende för honom. Ungefär ett halvår innan, i augusti 2018, var samma siffra 24 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.