Jimmie Åkesson och en kvinna står vid ett räcke utomhus, iförda festkläder; mannen bär en kostym och kvinnan en bröllopsklänning. Kvinnan håller en bukett blommor. Till höger syns en suddig bild av en person med en glittrig skjorta i en mörk miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om turerna kring Jimmie Åkessons MC-bröllopsgäst – på 60 sekunder. Foto: SVT/Meta

Mc-topp var gäst på Jimmie Åkessons bröllop – SD-ledaren: ”Misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson (SD) hävdar fortsatt att han inte kände till att en av hans bröllopsgäster hade kopplingar till den kriminella mc-miljön.

Trots att partikollegor kände till mannens bakgrund, spreds inte informationen till SD-ledaren.

– Med facit i hand är det såklart ett misslyckande, säger Jimmie Åkesson i P1 Morgon.

Aftonbladet kunde under måndagen avslöja att mannen med kopplingar till den kriminella mc-miljön deltagit på flera av Åkessons privata fester.

SD-ledaren säger precis som tidigare att det endast handlar om en ytlig bekantskap och att han endast kan minnas en konversation med mannen.

– Jag minns ett enda samtal jag har haft med den här personen någonsin, förutom att vi har hälsat på varandra. Då pratade vi om lastbilar eller om det möjligen var bussar, säger Jimmie Åkesson i Sveriges radios P1 Morgon.

Expo informerade SD:s pressavdelning

Expo granskade mannens kopplingar till Sverigedemokraterna i juli och ställde frågor till partiets pressavdelning.

Jimmie Åkesson säger att det vid den tidpunkten inte bedömdes ha någon relevans för honom. På frågan om han inte behöver informeras om en potentiell säkerhetsrisk för partiet, svara SD-ledaren:

– Jag har andra som i första hand sköter potentiella säkerhetsrisker för partiet, det jag kan konstatera är att när det här uppmärksammades i somras var det inte etablerade medier som skrev om det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jimmie Åkesson i P1: ”Med facit i hand är det såklart ett misslyckande”. Foto: Johan Nilsson/TT

Ebba Busch: ”En rimlig hållning”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, som själv deltog vid bröllopet, ställer sig bakom SD-ledaren.

– Jimmie Åkesson själv säger att den här personen inte hade varit på bröllopet om Åkesson känt till dessa kopplingar. En rimlig hållning tycker jag, säger hon i en kommentar till Expressen.

SD-kollegorna kände till uppgifterna

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson, som tidigare var i en relation med mc-mannens nuvarande partner, och SD-ledamoten Richard Jomshof, har båda sagt att de hade kännedom om mannen bakgrund under bröllopet.

Mattias Karlsson skrev i ett inlägg på X att han ”relativt nyligen” fick kännedom om mannens bakgrund och inte hade någon kommunikation om Åkessons gästlista.

P1 Morgon: Ser du det som ett misslyckande att informationen inte spreds vidare?

– Med facit i hand är det såklart ett misslyckande, sedan tycker jag att det finns fullt rimliga förklaringar till att det inte spreds vidare, säger Jimmie Åkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.