Foto: TT

#metoo samlar snart alla branscher i Sverige – här är listan

Uppdaterad
Publicerad

#visjungerut, #medvilkenrätt, #tystnadtagning – det är nu en lång lista på branscher som genom en egen hashtag organiserar sig och låter vreden efter decennier av sexövergrepp och trakasserier mullra djupt över varje social plattform i Sverige. Här sammanfattar vi dem alla.

#tystnadtagning

576 skådespelare, så som Sofia Helin, Lena Endre och Marika Lagercrantz, riktade i ett öppet brev skarp kritik mot regissörer, producenter, produktionsbolag och teaterchefer. I brevet berättar flera av personerna om sina egna skakande upplevelser av maktmissbruk, kränkningar och sexuella trakasserier inom film och tv-branschen.

Kampanjen #MeToo

#visjungerut

Även svensk opera- och konsertmiljö gick ut i svallvågorna efter #tystnadtagning, med 653 kvinnliga sångare som berättade i ett upprop om en värld där mäns trakasserier ursäktas och osäkra arbetsvillkor lett till att utsatta kvinnor inte vågat tala ut.

#medvilkenrätt

Över 12.000 kvinnor i juristbranschen samlades i en grupp på Facebook, vilket resulterade i att 4.446 personer skrev under en artikel, full av självupplevda vittnesmål av övergrepp och utnyttjanden.

#närmusikentystnar

1.993 kvinnor, både världsartister som Zara Larsson och Robyn, och folkkära som Carola Häggqvist och Lill-Babs, berättade i ett passionerat upprop om åratal av brutala övergrepp inom musikbranschen.

#imaktenskorridorer

1.300 kvinnor inom svensk politik, däribland Birgitta Ohlsson (L) och Rosanna Dinamarca (V), gick ut i ett gemensamt upprop mot sexism och sexuella trakasserier, stödda av hundratals vittnesmål samlade i en Facebookgrupp.

#teknisktfel

Hundratals kvinnor har delat berättelser om sexism och övergrepp inom teknikbranschen under hashtaggen #teknisktfel.

#larmetgår

Kvinnorna bakom uppropet #larmetgår kräver ett stopp på sexism, nedvärderande språkbruk och sexuella trakasserier inom räddningstjänsten .

#akademiuppropet

2.400 kvinnor har skrivit under #Akademiuppropet och kräver förändrade strukturer och ett slut på sexismen inom universitetsvärlden.

#vardeljus

1 382 kvinnor inom Svenska kyrkan beskriver hur de utsatts för övergrepp av präster och församlingsmedlemmar och om hur förövarna skyddats.

#deadline

Fler än 4.000 journalister har skrivit på ett upprop mot sexism, trakasserier och övergrepp inom mediabranschen.

#utanskyddsnät

Ett upprop för de flickor och kvinnor som lever i drogberoende, kriminalitet och prostitution.

#vikokarover

Restaurangbranschen samlar vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp under hashtaggen som ska utläsas ”vi kokar över”.

#timeout

Kvinnor inom idrotten samlar vittnesmål från föreningar och idrottsklubbar runt om i Sverige.

#tystiklassen

Elever från grundskolan och gymnasiet har protesterat genom upprop där de samlas vittnesmål om trakasserier och sexuella övergrepp.

#sistaspikenikistan

Ett upprop som samlat över 4.000 underskrifter och omkring 200 vittnesmål från kvinnor inom byggbranschen.

#tystdansa

620 av landets dansare har anslutit sig till uppropet som vittnar om trakasserier och övergrepp inom dansvärlden.

#inteförhandlingsbart

Över 1.500 kvinnor från fackföreningsrörelsen samlas i ett upprop mot sexuella trakasserier.

#sistabriefen

Över 2.000 kvinnor från pr-branschen har samlats i ett upprop mot sexuella trakasserier och sexistisk jargong.

#ickegodkänt

3.853 lärare skriver under ett upprop för att stoppa sexuella trakasserier inom skolans värld, både från kollegor och elever.

#underytan

Kvinnor som lever i hedersförtryck

#visparkarbakut

1089 kvinnor inom svensk ridsport, trav och galopp har undertecknat ett upprop. Flera har delat skakande berättelser från stallvärlden.

#nykterfrizon

I en facebookgrupp har över 500 personer inom nykterhetsrörelsen IOGT-NTO samlats för att dela med sig av sina berättelser.

 #vårdensomsvek

Mellan 50 och 100 berättelser har samlats under hashtaggen för att få ett slut på övergrepp mot patienter inom sjukvården.

#givaktochbitihop

1.700 kvinnor som är eller har varit anställda inom försvaret, har gått samman i ett upprop med vittnesmål om kränkningar.

#utgrävningpågår

387 kvinnliga arkeologer protesterar mot sexuella övergrepp och trakasserier.

#metoobackstage

1.614 har skrivit på i protest mot övergrepp bakom scener, kameror och kulisser i kultursektorn.

#utantystnadsplikt

Över 10.000 läkare och läkarstudenter skriver under uppropet om hur sexuella övergrepp, osynliggöranden, könsbundna hierarkier och kränkningar grasserar inom ett yrke  som bygger på respekten för andra människor.Läkaruppropet är det hittills största inom #metoo räknat i antalet underskrifter.

#konstnärligfrihet

1.625 kvinnor, trans- och ickebinära personer inom konstvärlden gick samman i ett upprop mot sexuella övergrepp och trakasserier.

#slådövörattill

Över 630 döva eller hörselskadade personer har skrivit på uppropet #slådövörattill mot sexuella trakasserier och övergrepp.

#listanärstängd

444 kvinnor och icke-binära inom nattklubbsbranschen har skrivit på ett upprop och vittnar om sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp

LÄS MER: Få snabbkoll på #metoo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet