Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik menar att upphandlingen av asylboenden 2015 ledde till en skev fördelning. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Migrationsverket: Håller på att upprepa samma misstag som 2015

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket vill att riksdagen ska stifta en lag om hur ukrainska flyktingar ska fördelas jämnt mellan Sveriges kommuner. Annars kommer misstagen från asylmottagandet 2015 att upprepas. Det säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i Ekots lördagsintervju

Ungefär 1 500 ukrainska flyktingar kommer till Sverige varje dag, bedömer Migrationsverket och gränspolisen. Enligt ett högsta scenario, kan 200 000 ukrainare komma att anlända innan sommaren.  

– Men det kan bli ännu fler, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i Ekots lördagsintervju.

Invandring och integration – Val 2022

Under kriget i Syrien 2015 hamnade många asylsökande på mindre orter, där det råkade finnas tomma bostäder. Flyktingar hamnade i stor utsträckning i ett fåtal mindre kommuner med svag arbetsmarknad och bristfällig infrastruktur.

– Migrationsverkets upphandling av asylboenden 2015 ledde till en skev fördelning, säger generaldirektören i lördagsintervjun.

Fortsätter upphandla ”mot bättre vetande”

Om inget ändras kommer skeendet att återupprepas, menar Ribbenvik. 

– Det blir copy paste på 2015, säger han till radion.

Enligt länsstyrelsernas senaste kartläggning kan över 70 000 tillfälliga boendeplatser ordnas ”inom en rimlig tid” åt ukrainska flyktingar. Bland de kommuner som angett de högsta siffrorna finns flera mindre kommuner.

Generaldirektören har länge förespråkat ett annat system för boendeupphandling än det som användes 2015, men något sådant finns ännu inte på plats. 

– Så jag fortsätter att upphandla enligt det gamla systemet, mot bättre vetande eller vad man ska säga, säger Mikael Ribbenvik i lördagsintervjun.

Ygeman: Beredd att gå fram med lagstiftning

Frivillighet kommer inte att räcka för att få fram boende till alla personer som väntas komma från Ukraina, menar Ribbenvik som därför efterlyser ny lagstiftning gällande fördelning av flyktingar.  

– Jag tror att många kommuner hellre vill ha lagstiftning än ett avtal med Migrationsverket. 

Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) uppger i en skriftlig kommentar till SVT att han delar Ribbenviks uppfattning. ”Vi ska ha en jämn fördelning över landet”, skriver han.

Samtal om jämn fördelning pågår just nu mellan SKR och migrationsverket, enligt Ygeman. ”Min förhoppning är att de mynnar ut i en jämn fördelning. Gör de inte det så är jag beredd att gå fram med lagstiftning” skriver ministern vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Invandring och integration – Val 2022

Mer i ämnet