SVT granskade i fjol Migrationsverkets kontrakt med Pite Havsbad, som hittills kostat staten en kvarts miljard kronor. Granskningen visade bland annat:
- De ursprungliga planerna på ett ”integrationscenter” med skolor och restauranger har inte blivit verklighet. Man har inte ens utnyttjat hälften av de 2 000 platser som nämns i hyreskontraktet.
- Migrationsverket skrev hyresavtalet med ett bolag som inte ägde fastigheterna. Detta trots att man har tydliga regler om kontroll av ägarskapet, och trots att man upprepade gånger intygade att ägandet kontrollerats.
- Migrationsverket har under flera år låtit bli att göra den årliga kontroll av löpande driftskostnader, som enligt avtalet skulle göras. Myndighetens ansvarige chef påstod även här att det gjorts – vilket visade sig inte vara sant.
Efter granskningen kom beskedet att kontrollerna från och med nu skulle göras, och Migrationsverkets avdelning för interna utredningar startade också en granskning för att undersöka händelseförloppet. Det kom också krav från flera håll att regeringen måste göra en oberoende undersökning av Migrationsverkets hantering.
Men nu står det alltså klart att Pite Havsbads dagar som asylboende är räknade. Migrationsverket har sagt upp kontraktet, vilket innebär att man ska lämna anläggningen senast den sista januari 2020.
Osäkert i höstas
Hyreskontraktet innehöll en klausul om automatisk förlängning om ingen av parterna sa upp det. Och så sent som i höstas var Migrationsverkets ansvariga fortfarande osäkra på boendets framtid, eftersom det bland annat användes för att ge plats åt asylsökande från mindre boenden som lagts ned i andra delar av landet.
Men när man nu satt ned foten förklaras det inte av de avslöjade bristerna – utan av ett minskat behov. ”Migrationsverket har inte för avsikt att förlänga avtalet då prognoserna för antalet asylsökande visar på ett minskat behov av boende över hela landet” skriver myndighetens pressavdelning till SVT.
Från Pite Havsbad har varken vd Kristofer Lundström eller styrelseordföranden Tobias Lindfors velat låta sig intervjuas om SVT:s granskning. Migrationsverkets uppsägning kommenteras av ekonomichef Anna Wallin via mejl, där hon skriver att Pite Havsbad skulle ha sagt upp avtalet från sitt håll om inte Migrationsverket hunnit före. ”Eftersom Migrationsverket skickade in uppsägningen så behövde vi inte göra detta.”