Bolaget som skrev kontrakt med Migrationsverket var inte registrerade ägare till Pite Havsbad. Foto: Erik Simander/TT

Avtalet om asylboendet kan ha varit ogiltigt – bolaget var inte registrerad ägare

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket kan ha brutit mot sina egna regler när man tecknade mångmiljonavtalet om Pite Havsbad. Motparten var inte registerad som ägare av fastigheterna, något som enligt den ansvarige chefen gör ett hyresavtal ogiltigt.

Den 25 november 2015 undertecknade Migrationsverkets Willis Åbergett fyraårigt hyreskontrakt för Pite Havsbad med ett bolag ikoncernen Studentconsulting.

Bolaget hade enligt avtalstexten ”inför ingåendet av detta Hyresavtal förvärvat fastigheterna”, ochdet ägandet var en förutsättning för hela affären.

SVT granskar asylboendet Pite Havsbad

Migrationsverkethar hårda krav på att en hyresvärd är registrerad ägare av denfastighet som ska användas, och har flera gånger nekat kontrakt näruthyrare inte kunnat bevisa sitt ägande.

Men det finns fleraoklarheter kring om Studentconsulting verkligen hade tagit överäganderätten den 25 november. I tidningsartiklar beskrevs detsom att man tog över först vid årsskiftet 2015/16, alltså eftertecknandet av Migrationsverkets avtal. Den versionen stöds också av den tidigare ägaren och av handlingar som SVT tagit delav.

Registrerades senare

Och en sak är klar: köpet registrerades inte hos Lantmäterietförrän efter årsskiftet. Den som kontrollerade fastighetsregistretden 25 november såg alltså den tidigare ägaren – inte bolaget somskulle skriva kontrakt med Migrationsverket.

När SVT frågarMigrationsverkets ansvarige chef Willis Åberg intygar han gång pågång att man gjorde en kontroll som visade att bolaget stod somägare, och att man annars inte hade gått vidare.

– Då är ju avtaletinte giltigt.

Bekräftas av ledningen

Ledningen för Pite Havsbad beskriver det som attförvärvet redan var klart när kontraktet undertecknades – menbekräftar att ägandet inte registrerades förrän efter årsskiftet.

När SVT frågar Migrationsverket om detta, och hur man egentligenresonerat kring ägandet och kontrollen, svarar Willis Åberg att desom jobbade med ärendet inte finns kvar på myndigheten.

Det sägs inte heller finnas någon dokumentation som visar hur man resonerat.

”Otroligt konstigt”

Flera experter reagerar på att Migrationsverket kan ha tecknat ett avtal med en part som man visste inte var registrerade ägare av fastigheterna.

– Det låter otroligt konstigt, då har man lika gärna kunnat bli utsatt för en ren bluff, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

– Man ställer krav på leverantörer just för att myndigheterna ska veta vem man ger sig i lag med. Det vet man ju inte här, säger Carl Bokwall, advokat med inriktning på offentliga affärer.

Studentconsultings ledning ställer inte upp på någon intervju menPite Havsbads ekonomichef Anna Wallin uppger via mejl att man helatiden varit öppna mot Migrationsverket med hur affären förlöpt.

Vet du mer om den här nyheten eller något annat som vi borde uppmärksamma? Kontakta SVT:s reporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar asylboendet Pite Havsbad

Mer i ämnet