Från Aegirbios halvårsrapport 24 augusti. Foto: SVT

Börsraketens glädjebesked kan ha brutit mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Börsraketen Aegirbio hade sålt covidtester för 900 miljoner, och såg en ”potential” på en miljard. Men under hösten har budskapen revideras kraftigt – och av miljarden återstår nu bara en bråkdel.

– Det kan enligt min uppfattning röra sig om både marknadsmanipulation och svindleri, säger Daniel Stattin, professor i associationsrätt vid Uppsala universitet.

Medtechbolaget Aegirbio blev i somras en börsraket efter en ström av pressmeddelanden om nya framgångar – framför allt stororder från Asien via partnerbolaget Nowmed i Gävle. Aegirbios vd Martin Linde har i augusti beskrivit det som att man ”fram till dags datum sålt tester för ca 900 miljoner”, och har i en intervju med Dagens industri beskrivit ordrarna som ”vattentäta”.

Under hösten har dock förväntningarna tonats ned – både i kronor och ören och i fråga om hur säkra de aktuella ordrarna egentligen varit.

Kraschade börsraketen Aegirbio

När Aegirbio härom veckan meddelade att man avslutade samarbetet med Nowmed, efter en utredning startad efter SVT:s granskning, så hette det plötsligt att man måste göra nya kontroller av avtalen – för att ”säkra volym, destinationer, avrop på orders och tid för leverans”. Och nu står det klart att man inte kommer få de utlovade intäkterna under året.

Kan vara svindleri

Daniel Stattin är professor i associationsrätt vid Uppsala universitet. Han konstaterar att ett bolag som ger en överdrivet positiv beskrivning av sin försäljning kan riskera att begå ett brott.

– Om man säger att man har sålt för 900 miljoner och det visar sig att det är en bråkdel av det, då är det ett skolexempel på marknadsmanipulation. Man kan också diskutera om det är fråga om svindleri, om man lämnar felaktig information mot bättre vetande.

Daniel Stattin poängterar att han bara uttalar sig generellt utifrån SVT:s uppgifter, men beskriver skillnaden mellan Aegirbios olika siffror som slående.

– Jag utgår från att Ekobrottsmyndigheten kommer att titta väldigt noga på det här. Det kan enligt min uppfattning röra sig om både marknadsmanipulation och svindleri.

Kan man uttrycka det så enkelt som att om jag bara vet att jag får in 40 miljoner så får jag inte påstå att jag sålt för 900 miljoner?

– Nej det får man inte göra.

SVT har frågat Aegirbios ledning hur man ser på risken att man lämnat en felaktig information som kan bryta mot lagen. Styrelseordföranden Anders Ingvarsson svarar i en kort kommentar att ”Aegirbio följer alla tillämpliga lagar och regler.”

Läs mer: Så har beskeden svängt kring börsraketen

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

MILJARDEN SOM KRYMPTE

  • Den 4 maj presenterade Aegirbio sitt nya avtal med distributören Nowmed. Avtalet beskrevs som värt 40 miljoner kronor för Aegirbio.
  • Under sommaren följde sedan de positiva nyheterna i rask takt. Den 25 juni berättade man att man fått en ”testorder” från Asien på 100 miljoner – med ”potential på över 1 miljard kronor under 2021”. Nu pågick ”långt gångna diskussioner med regeringar och privata sjukvårdskedjor” för leveranser om 200 miljoner i månaden.
  • Den 9 juli kom ett första ”resultat av den testorder som vanns i början av juni”, nämligen en order på 400 miljoner som ”skall levereras ut snarast”.
  • Bara en vecka senare, den 16 juli, kom nästa goda nyhet – en ”ny stororder på drygt 400 miljoner”, denna gång till Vietnam.
  • I halvårsrapporten den 24 augusti summerade vd:n Martin Linde läget med att Aegirbio ”fram till dags datum sålt tester för ca 900 miljoner kronor” och att man höll på att ”skala upp produktionen allt som vi kan för att möta efterfrågan”.
  • Under hösten började det höras kritiska röster kring framgångssagan. SVT startar i oktober en granskning av bolagen som Aegirbio samarbetar med, och söker den 6 oktober vd:n Martin Linde.
  • Den 7 oktober går bolaget ut med ett nytt pressmeddelande där man dels presenterar ett nytt avtal för Indien ”på 20 miljoner tester villkorat myndighetens godkännande”, men även ger ett nytt besked om årets omsättning. Nu uppges man bara ha omsatt ”drygt 40 MSEK vilket ligger något efter vår interna prognos”. Intäkterna motsvarar nu alltså bara värdet från det första pressmeddelandet om den första ordern från Nowmed.
  • Härom veckan meddelade Aegirbio att man själva tog över hanteringen av jätteavtalen från Nowmed, och att man nu skulle ”verifiera dessa vad gäller gäller ordervolymer, avrop och leveranstider”.
  • Efter ett möte med bolagens asiatiska motpart meddelar Aegirbio nu: ”De volymer och de leveranstidpunkter på den asiatiska marknaden som AegirBio tidigare kommunicerat efter ordrar från sin tidigare distributör NowMed, kommer inte att infrias under innevarande räkenskapsår. En ny plan för leveranser förhandlas nu med den thailändske distributören.”
  • På bara ett drygt kvartal har alltså beskeden om försäljningen gått från 900 miljoner och en potential på en miljard till 40 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraschade börsraketen Aegirbio

Mer i ämnet