Skyddsombuden är fackförbundens förlängda arm på arbetsplatsen. Foto: TT

Mobbad på jobbet? Så får du hjälp av facket

Publicerad

En känsla av ensamhet och frågor om facket. Det har varit återkommande hos flera av de som hört av med berättelser om vuxenmobbning.

SVT Nyheter har under veckan skrivit om vuxenmobbning och samlat era in historier från arbetsplatser. En del har berättat att de fått hjälp av sitt fackförbund medan andra upplevt att de stått maktlösa vid sidan och sett på. Vi har pratat med två av de stora fackförbunden för att reda ut.

Störst ansvar hos chefen

Arbetsgivaren ska enligt lag förebygga och utreda mobbning eller kränkande särbehandling. Fackförbunden har däremot inga juridiska skyldigheter.

Morgans mission – vuxenmobbning

– Det ligger i arbetsgivarens intresse att man behandlar varandra med respekt. Sedan har vi som fackförbund skyldigheter gentemot våra medlemmar, eftersom de betalar för att gå till jobbet och må bra, säger Lars Fischer på fackförbundet Kommunal.

Det är fackets skyldigheter

Fackförbunden informerar och vägleder sina skyddsombud på arbetsplatserna, de som kommer i kontakt med mobbningen, och driver på för att arbetsmiljölagen ska fungera i praktiken.

– Vår roll är främst förebyggande. Det är där vi gör mest skillnad i att se till att det inte uppstår, säger Daniel Gullstrand, arbetsmiljöexpert på Unionen.

Fick ingen hjälp

En av de som berättade sin historia för SVT jobbade som turistgudie. Personen blev övervakad av chefen, anklagades för att missköta sig och blev till slut sjukskriven.

”Jag frågade facket om hjälpa men de sa att de inte kunde. Jag kan inte bedriva en process mot honom då jag behöver min slutlön.”

– Om man upplever att det lokala facket inte kan hjälpa en så utreder vi regionalt vad som hänt. Men ibland kan det vara så att man fått mycket hjälp men inte fått det slutresultat man vill, och därför bli besviken, säger Lars Fischer.

Så får du hjälp

Att prata med personen som utsätter dig för kränkande handlingar och att dokumentera är två av de första tipsen från facket och från Arbetsmiljöverket. I ett andra steg rekommenderar de att prata med en chef man litar på och med skyddsombudet.

Men i bland är personen som utsetts till skyddsombud själv inblandad. En kvinna som jobbade som personlig assistent berättade att en kollega under drygt ett år mobbade henne.

”Hon är med i facket, så jag valde att inte gå med där. Länge kände jag att jag ville flytta från stan i rädsla för att möta henne.”

”Är en arbetsmiljöbrist”

–  Jag har svårt att kommentera ett enskilt fall. Det är oacceptabelt om folk inte upplever att de får hjälp, så ska det inte vara och då är det något arbetsgivaren är skyldig att hindra. Man ska behandla mobbning som vilken arbetsmiljöbrist som helst, säger Daniel Gullstrand på Unionen.

Fackförbunden kan företräda den utsatta och begära förhandling med arbetsgivaren. Om den som mobbats fått hälsoproblem ska det anmälas, och hjälp finns att få från företagshälsovården.

Fakta

Hit kan du vända dig om du är utsatt för mobbning eller kränkande särbehandling

Arbetsmiljöverket – Denna myndighet har i uppdrag av regeringen och riksdagen att se till att lagar och riktlinjer om arbetsmiljö och arbetstider följs av företag och organisationer. På deras hemsida finns information om vilka lagar och föreskrifter som gäller, här finns statistik och annan information som kan vara till hjälp för den intresserade. 

På Arbetsmiljöverkets hemsida kan du läsa mer om psykisk ohälsa, stress, hot och våld.

Din vårdcentral – Det kan vara en god idé att kontakta din vårdcentral för att få vidare hjälp om du känner dig sjuk på grund av arbetsrelaterad ohälsa. Kontakta Vårdguiden på telefonnummer 1177 om du inte vet vilken mottagning eller vårdcentral som du har valt eller som finns närmast dig.

Arbets- och miljömedicinsk klinik - Kontakta Vårdguiden på telefonnummer 1177 och fråga om närmaste arbets- och miljömedicinsk klinik. Dessa kliniker tar emot patienter med sjukdomar som misstänks bero på arbetsmiljön eller den omgivande miljön.

Företagshälsovården – Många arbetsgivare anlitar företag inom företagshälsovården för att komplettera arbetsplatsens arbetsmiljöarbete. Se vilket företag som din arbetsgivare har avtal med. 

Föreningen Stopp – Denna förenings syfte är bland annat att arbeta för att uppmärksamma mobbning och kränkande särbehandling. Där finns hjälp och stöd att söka om en känner sig utsatt på sin arbetsplats. Läs mer om Föreningen Stopp här.

OMM – Organisationen Mot Mobbning – Denna förenings syfte är bland annat att arbeta för att förbättra rutiner vid situationer där mobbning uppstått och rehabiliteringen för den som utsatts. Läs mer om OMM här.

Steg för steg – en organisation som verkar för nolltolerans mot kränkande behandling, oavsett var, på vilket sätt det sker. Organisationen välkomnar alla åldersgrupper. Läs mer om Steg för steg här.

Källa: Morgans mission

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Morgans mission – vuxenmobbning

Mer i ämnet