Nordiska motståndsrörelsen (NMR) kommer att närvara vid Almedalsveckan på Gotland.
Almedalen symbol för demokrati
Moderaternas talesperson i frågan, Andreas Norlén som är ordförande för konstitutionsutskottet, anser inte att NMR hör hemma på politikerveckan.
– Almedalen är en unik mötesplats, där politiker, opinionsbildare och allmänheten kan träffas och samtala. Därmed är det för mig en symbol för öppenhet och demokrati – sådant som NRM hatar och bekämpar. Jag tycker inte att NMR hör hemma i Almedalen, men i vår demokrati har även de som hyser extrema åsikter rätt att använda den yttrandefrihet som de vill förneka andra, säger han till SVT Nyheter.
Andreas Norlén är övertygad om att alla de som tror på demokrati och frihet kommer att vara många fler i Almedalen, så att det inte har någon betydelse att ”den här lilla extrema gruppen är där”. Han känner sig heller inte hotad av gruppens närvaro.
– Jag känner mig trygg i förvissningen om att polisen kommer att upprätthålla ordningen. Vi får inte låta oss skrämmas av små extrema grupper.
LÄS MER: Statsvetare: Almedalen kan stärka Nordiska motståndsrörelsen
SD inte oroliga
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson menar att demokratin möjliggör för alla åsiktriktningar att verka politiskt.
”Jag har inga sympatier för extremiströrelser, och jag beklagar dess existens. Demokratin möjliggör för alla åsiktriktningar att verka politiskt. Det gäller även rörelser som vill avskaffa demokratin. Min tilltro till väljarnas förnuft gör dock att jag inte hyser någon särskild oro för att denna organisation avser delta under Almedalsveckan”, skriver han i en kommentar till SVT Nyheter.
Lokalpolitiker känner oro
SVT har sökt Socialdemokraterna på riksnivå för en kommentar om NRM:s närvaro i Almedalen, men partiledningen har hittills inte velat kommentera.
Till Aftonbladet säger lokala politiker att de känner obehag, men menar att de inget kan göra.
– Vi tycker inte att det är roligt att de kommer, men enligt den demokratiska ordningen har de onekligen rätt att vara där, säger Leif Dahlby, ombudsman för Socialdemokraterna Gotland till Aftonbladet.
Sara Lidqvist, distriktsordförande för Kristdemokraterna Gotland, tycker att NMR:s närvaro är oroande ur demokratisk synvinkel.
– Men jag tror inte man kan agera på något annat sätt, säger hon till Aftonbladet.
Lars Bjurström, distriktsordförande för Vänsterpartiet Gotland, menar att det inte finns några rättsliga möjligheter att säga nej.
– Vi har en principiell uppfattning om att inte förbjuda organisationer, men sedan måste de hålla sig inom reglerna. De får inte uttrycka rasistiska eller främlingsfientliga åsikter, säger han till Aftonbladet.