Det är den 6 april 2022. Det ryska anfallskriget mot Ukraina har pågått i sex veckor och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson håller sitt säkerhetspolitiska linjetal vid Försvarshögskolan i Stockholm.
”Sverige måste göra som bland andra Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Belgien, Polen och de baltiska länderna – och utvisa alla de påstådda diplomater som i själva verket är ryska underrättelseofficerare”, säger Kristersson och fortsätter:
”Det går: Säpo vet vilka de är. Det är obegripligt att regeringen bara utvisar tre, när vi vet att de är fler”.
Samma dag publicerade Moderaternas officiella Twitterkonto en bild med texten ”Kasta ut alla ryska spioner från Sverige!” och skrev att ”allt annat är att spela rysk roulette med Sveriges säkerhet”.
Ett halvår vid makten
Nu har drygt ett år gått sedan talet – och regeringen Kristersson har haft makten i mer än sex månader. Fram till tisdagen hade ingen misstänkt rysk underrättelseofficer utvisats från Sverige.
Men under intervjun med SVT, dagen innan publiceringen av en omfattande granskning om just ryska spioner i Sverige, meddelade utrikesminister Tobias Billström (M) att fem ryska diplomater utvisas.
– Det är klart det är skillnad på att sitta i opposition och regering. Det har det alltid varit, det kommer det alltid vara. För du har inte tillgång till all information när du sitter i opposition, säger Billström och fortsätter:
– Vi fattar ett beslut som är välövervägt och som innebär att fem ryska diplomater får lämna Sverige eftersom de har ägnat sig åt aktiviteter som inte är förenliga med uppdraget att vara diplomat enligt Wienkonventionen.
13 aktiva spioner
SVT:s Uppdrag granskning har kartlagt 21 misstänkta ryska underrättelseofficerare som verkat under diplomatisk täckmantel i Sverige – och kan avslöja att 13 av dem är aktiva i dag.
Avslöjandet går i linje med Säkerhetspolisens tidigare uttalande om att var tredje rysk diplomat egentligen arbetar åt någon av Rysslands underrättelsetjänster.