OSSE-mötet som förebådade Rysslands invasion i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Välkomstmiddagen, som skulle bli finalen på det svenska ordförandeskapet i OSSE, slutade i direkt konfrontation mellan USA:s och Rysslands utrikesministrar. Under mötet krävde Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov plötsligt en ny världsordning. Nu berättar före detta utrikesministern Ann Linde (S) om spelet bakom kulisserna.

Ryssland hade blivit all mer omedgörligt under hösten inför mötet, berättar Ann Linde som stod som värd för OSSE:s (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) möte i Stockholm i december 2021.

Ryssland hade lagt in sitt veto mot den civila insats som OSSE hade i Ukraina vars syfte var att övervaka konfliktområdet. Samtidigt hade Ryssland under en längre tid byggt upp en militär närvaro längs den rysk-ukrainska gränsen.

Kriget i Ukraina

Välkomstmiddagen var tänkt att leda till ett samtal och äntligen skulle USA:s och Rysslands utrikesministrar träffas. Men under middagen blev Sergej Lavrov väldigt konkret med vad Ryssland ville. 

– Då förklarar Lavrov att man inte längre tror på den europeiska säkerhetsordningen. Att man vill ha en annan säkerhetsordning där man tar hänsyn till stormakternas säkerhetsintressen, där man inte låter varje land välja sin säkerhetspolitiska väg för att det inkräktar på deras säkerhet, berättar Ann Linde för SVT.

Hör Ann Linde berätta om den ”elektriska” stämningen på mötet, i klippet ovan.

Upptakten till kriget 

Under de följande månaderna efter mötet kom ytterligare krav från rysk sida, bland annat att Sverige och Finland inte skulle få gå med i Nato. Tre månader senare var invasionen av Ukraina ett faktum. Sverige övergav sin alliansfrihet under våren och ansökte tillsammans med Finland om medlemskap i Nato.

Allt efter den där middagen på en konferensanläggning längs E4:an mellan Stockholm och Uppsala. 

– Alla förstod att det här är någonting stort som händer och tyvärr inte i positiv riktning, säger Ann Linde.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet