Miljöpartiets språkrör Amanda Lind i SVT:s studio.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Miljöpartiets språkrör Amanda Lind om den splittrade oppositionen i SVT:s 30 Minuter. Foto: SVT

MP-ledaren: Kristersson har rätt – oppositionen är splittrad

Publicerad

Statsminister Ulf Kristersson har rätt i att oppositionen saknar en tydlig, enad politik. Det säger Miljöpartiets Miljöpartiets språkrör Amanda Lind i SVT:s 30 Minuter.

– Visst har han en poäng i det.

Om oppositionen vinner nästa val vill Miljöpartiet bilda majoritetsregering tillsammans med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet.

– Jag tycker att alla partier som utgör regeringsunderlag ska vara med i regering.

Men de fyra partierna står i flera frågor långt ifrån varandra. En svaghet som den regerande högersidan ofta lyfter fram. I en riksdagsdebatt i förra veckan sade statsminister Ulf Kristersson att väljarna inte vet vad de får om de röstar på oppositionen. Och Amanda Lind håller med statsministern.

– Visst har han en poäng i det. Han leder en regering som har regerat tillsammans nu i några år. Och det är naturligtvis ett tydligare lag i väljarnas ögon, säger hon i SVT:s 30 Minuter.

Hoppas på enighet

Behovet av att ge ett mer sammanhållet intryck tillsammans med S, C och V lyftes också i Miljöpartiets egen valanalys. Till nästa val hoppas språkröret nu att partierna kan stå enade.

– Om jag får som jag vill så skulle jag gärna se det. Att vi kan bli lite tydligare kring våra gemensamma prioriteringar.

Se hela intervjun med Amanda Lind (MP) här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.