Finansminister Anders Borg (M) har den senaste tiden varit tydlig med att han vill se bindande amorteringskrav.
Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, som skulle kunna bli finansminister i en S-ledd regering, öppnar också för att diskutera tydligare amorteringskrav än i dag.
– Jag kan se poängen med ett tydligare amorteringskrav från det offentligas sida när hushållens skuldsättning fortsätter att öka, säger Magdalena Andersson.
”Orimlig amorteringskultur”
Och Per Bolund, ekonomisk-politisk talesman för Miljöpartiet, kräver blocköverskridande samtal om hushållens skuldsättning.
– Amorteringskrav är en av de åtgärder vi har lyft upp och är beredda att diskutera. Jag tycker att det är orimligt med den amorteringskultur som har uppstått i Sverige.
Skissar på förslag
Finansinspektionen och Riksbanken tittar just nu på hur ett bindande amorteringskrav skulle kunna utformas. Finansiella stabilitetsrådet, som de båda myndigheterna sitter i tillsammans med regeringen, skrev i sitt senaste protokoll: ”Amorteringskulturen behöver förbättras och det gäller inte bara nya lån”.
En beredningsgrupp ser nu över utformningen av amorteringskraven och ska återkomma med ett förslag i samband med rådets nästa möte i november.
Tiger om utformningen
Eventuella nya regler skulle till exempel kunna införas i form av nya regler från Finansinspektionen, eller utformas som en lag som måste godkännas av riksdagen. Men Riksbanken vill inte säga något mer om utformningen, eller huruvida amorteringskravet ska omfatta alla bolån.
– Det här är något som vi började titta på efter stabilitetsrådets möte i slutet av maj. Jag vill i dag inte spekulera i vad som kommer ut, säger Martin Johansson på Riksbanken.
Bankföreningen skeptisk
Bankföreningens chefekonom Johan Hansing är skeptisk till tvingande regler om amortering, och tycker att myndigheterna måste gå speciellt försiktigt fram med eventuella regler som omfattar samtliga bolån, inte bara nya.
– Bankerna kräver redan att alla nya låntagare med stora lån ska amortera. Att införa omfattande och retroaktiva krav på amortering skulle kunna få till effekt att låntagare kraftigt måste minska sin konsumtion eller i värsta fall inte har råd att bo kvar, säger Hansing.
Fakta: Bolånetak och amortering
Svenskarnas skuldsättning har växt snabbt de senaste åren. Med den nuvarande återbetalningstakten kommer det att ta snittsvensken med bolån cirka 100 år att bli kvitt sina skulder, enligt Riksbanken.
Under de senaste åren har myndigheterna och bankbranschen infört en rad åtgärder för att dämpa ökningen av hushållens skulder. Bland annat:
* Finansinspektionen införde 2010 bolånetaket, regler som begränsar belåningsgraden till 85 procent. Det innebär att hushåll tvingas lägga in en större andel kontanter vid bostadsköp än tidigare.
* Bankerna har höjt kraven på amortering för nya låntagare. I mars kom Bankföreningen med nya rekommendationer till bankerna om att nya bolån ska amorteras ned till en belåningsgrad på 70 procent, jämfört med tidigare 75 procent.
* Men för den som har en belåningsgrad på under 70 procent finns i dag inga krav på att amortera.
(TT)